Впровадження фармацевтичних послуг потребує наукової експертизи — ABDA

28 Листопада 2022 1:21 Поділитися

Як зазначено в «International Journal of Clinical Pharmacy»*, співробітники відділу лікарських засобів Федеральної спілки німецьких асоціацій фармацевтів (Deutsche Apothekerverband — ABDA) проаналізували запровадження фармацевтичних послуг у Німеччині, вказавши на важливість їх наукового супроводу. Провідний автор зазначеної статті є також співробітником університету (Freie Universität Berlin). Відповідний проєкт вже планує ABDA.

Як повідомили автори, за останні два десятиліття в суспільних аптеках відбулися серйозні зміни. Роль фармацевта стає все більш орієнтованою на різноманітні послуги для пацієнтів. Безпосереднім стимулом для цього є те, що відпуск ліків за рецептом — основна діяльність аптеки, не забезпечує можливості для економічного виживання. Так, у 2021 р. 85,5% загального обігу громадських аптек (59,93 млрд євро без ПДВ) припадало на відпуск ліків за рецептом. За відпуск та відповідні супровідні консультації аптеки отримують певне відшкодування.

З жовтня 2020 р. на додаток до «звичайної» схеми винагородження всі компанії медичного страхування (включаючи приватні) юридично зобов’язали надавати аптекам загальну суму близько 150 млн євро в якості відшкодування вартості медичних послуг (pharmazeutische Dienstleistungen). Ці послуги, які виходять за рамки юридичного обов’язку консультування під час видачі ліків, покращують догляд за пацієнтом. Право пацієнтів на їх отримання закріплено Законом про зміцнення місцевих аптек (Gesetz zur Stärkung der Vor-Ort-Apotheken — VOASG).

З червня 2022 р. всі державні фонди медичного страхування та приватні страхові компанії Німеччини відшкодовують 5 послуг:

  • огляд ліків для пацієнтів із полімедикацією;
  • контроль артеріального тиску при артеріальній гіпертензії;
  • навчання належної техніки інгаляції для пацієнтів, які отримують новий пристрій або замінюють його;
  • огляд ліків, включаючи спостереження за пацієнтами, які приймають пероральні протипухлинні препарати;
  • теж саме — щодо імунодепресантів після трансплантації.

Згідно з опитуванням, проведеним ABDA на початку листопада, майже кожна друга аптека в Німеччині пропонує одну або кілька фармацевтичних послуг. «Їх широке впровадження та стале надання є найбільшими викликами наразі», — пишуть автори*. Постійний аналіз даних про продуктивність забезпечить достовірні дані про ступінь використання. Завдання дослідників полягає у вивченні сприятливих і перешкоджаючих факторів, а також у використанні цих результатів для підтримки реалізації. Результати також можуть бути корисними для розробки та впровадження фармацевтичних послуг в інших системах охорони здоров’я. Підготовка до відповідного проєкту вже триває, повідомили у ABDA. Він має стартувати на початку наступного року.

* Schulz M., Griese-Mammen N., Müller U. (2022) Clinical pharmacy services are reimbursed in Germany: challenges of real world implementation remain. Int. J. Clin. Pharm.

За матеріалами link.springer.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті