Литва централізує всі закупівлі медичного відомства

05 Грудня 2022 3:36 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я (Sveikatos apsaugos ministerijos — SAM) Литви оголосило 1 грудня про початок з 2023 р. централізації всіх закупівель організацій, що входять до системи SAM. Централізація публічних закупівель сприятиме ефективному використанню коштів, більшій прозорості та знизить корупційні ризики у сфері охорони здоров’я. Протягом періоду 2023–2026 рр. планується послідовна централізація всіх закупівель усіма підпорядкованими та медичними закладами, засновником або акціонером яких є SAM. Для Литви це перший галузевий проєкт у сфері централізації державних закупівель підпорядкованих уряду установ.

За всі закупівлі, крім малих, буде відповідати центральна закупівельна організація VšĮ CPO LT. Це — державна установа, що працює з 2012 р. і відповідає за адміністрування та розробку електронного каталогу державних закупівель.

«Сфера охорони здоров’я першою поєднала публічні закупівлі на державному рівні, тому це знакова подія не лише для медичної спільноти, а й для всієї держави. Централізація закупівель дозволить проводити їх більш професійно, ефективно та прозоро. Це дозволить підвищити якість послуг, що надаються населенню, а заощаджені кошти повернуться пацієнтам у більшому обсязі послуг. Я вдячний тим медичним закладам, які зрозуміли та підтримали зміни, намагаючись зробити систему охорони здоров’я більш ефективною та прозорою», — зазначив міністр охорони здоров’я Арунас Дулкис (Arūnas Dulkys).

Підписаний міністром план передбачає, що централізація державних закупівель відбуватиметься за чотири етапи. На першому, який охоплює 2023 р., поєднають закупівлі двох республіканських лікарень — Паневежської та Шяуляйської. Також планується централізувати, якщо це погодять муніципальні ради, сім обласних лікарень, партнером яких є SAM разом з муніципальною владою.

На другому етапі, який охопить 2024 р., — одна республіканська лікарня та інші державні та бюджетні заклади, підпорядковані МОЗ, що надають однопрофільні медичні послуги, у тому числі Державна служба судової медицини (Valstybinės teismo medicinos tarnybos), та частина інших бюджетних установ — Національний центр громадського здоров’я (Nacionalinio visuomenės sveikatos centro) та Центр екстреної медичної допомоги (Ekstremalių sveikatai situacijų).

На третьому етапі, який реалізуватиметься у 2025 р., об’єднають публічні закупівлі закладів, партнерами яких є університети (за умови їх схвалення) — шість університетських лікарень та Республіканська Вільнюська психіатрична лікарня (Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės).

На четвертому етапі буде централізовано державні закупівлі всіх інших бюджетних установ, що залишилися у підпорядкуванні МОЗ, і Національного центру крові (Nacionalinis kraujo centras).

За матеріалами sam.lrv.lt; www.cpo.lt

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті