EBA вітає укладення перших договорів керованого доступу щодо ліків

15 Грудня 2022 11:27 Поділитися

Комітет з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації (European Business Association — EBA) вітає закупівлю МОЗ України на 2023 р. відразу 9 позицій лікарських засобів з використанням нового для України механізму — договорів керованого доступу (ДКД). Як зазначається в повідомленні, робота з впровадження такого механізму, прямих договорів між фармацевтичними виробниками і державою, що забезпечують покращення доступу пацієнтів до інноваційних ліків за кошти державного бюджету, розпочалася ще у 2017 р.

Реалізація механізму ДКД в Україні підвищує доступність інноваційних ліків, що застосовуються при тяжких захворюваннях, зокрема, рідкісних (орфанних), онкологічних хворобах, які входять до пріоритетних напрямів розвитку сфери охорони здоров’я на 2023 р.

ДКД укладаються шляхом прямих переговорних процедур між замовником з боку держави (МОЗ, ДП «Медичні закупівлі України») і виробником та передбачають дотримання конфіденційності певних умов, зокрема, остаточної ціни предмета закупівлі.

Такий інструмент закупівель широко використовується в багатьох розвинених країнах. Він дозволяє виробникам і державі отримати взаємовигідні умови забезпечення пацієнтів «одноджерельними» ліками, враховуючи відсутність конкуренції на ринку відповідної країни. У свою чергу, пацієнти отримують закуплені державою ліки безоплатно. На переконання Комітету EBA, укладення перших ДКД є значним досягненням для України, що стало можливим завдяки довготривалій кропіткій роботі органів державної влади країни, бізнес-асоціацій, а також експертів від міжнародних фармвиробників.

У EBA впевнені, що механізм ДКД надалі доводитиме свою ефективність як один із сучасних механізмів доступу до інновацій, а його застосування набуде подальшого розвитку в Україні, забезпечуючи і надалі пацієнтів надсучасною терапією за рахунок коштів державного бюджету та допомагаючи зберегти життя сотням тяжкохворих людей.

«На думку Комітету EBA, наступним кроком у застосуванні механізму ДКД могли б стати закупівлі в межах цільових регіональних програм. Також міжнародні експерти із застосування ДКД в інших країнах підтверджують, що шляхом укладення ДКД терміном більше ніж на 1 календарний рік можна досягти ще більше переваг під час закупівлі ліків для відповідної категорії пацієнтів. Комітет вітає укладення таких договорів на закупівлю препаратів для лікування хворих на спінально-м’язову атрофію терміном на 3 роки», — зазначили в EBA.

Довідка

Однією з основних передумов укладання ДКД є проведення оцінки медичних технологій. Основою функціонування цього механізму стало прийняття Верховною Радою України змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я 17 березня 2020 р. Порядок укладання договорів та процедура переговорів були затверджені Урядом 27 січня 2021 р.

За матеріалами eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті