МОЗ пропонує залучати фармацевтичних працівників до надання медичної допомоги у лікарнях

05 Січня 2023 12:20 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України 4 січня оприлюднило для громадського обговорення проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку залучення до надання медичної допомоги фармацевтичних працівників, здобувачів вищої освіти 4-го–6-го років навчання за спеціальностями галузі знань 22 «Охорона здоров’я», молодших спеціалістів з медичною освітою, лікарів-інтернів та лікарів-спеціалістів без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії на період дії карантину, надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану» (далі — проєкт постанови).

Проєктом постанови пропонується передбачити правові підстави залучення фармацевтичних працівників та здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня 4-го–6-го років навчання за спеціальностями 226 «Фармація, промислова фармація» (спеціалізація 226.01 «Фармація») галузі знань 22 «Охорона здоров’я» (далі — здобувачі вищої освіти) до надання всіх видів медичної допомоги у лікарнях. Такими підставами будуть встановлення карантину, запровадження надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану в Україні.

Зазначені категорії осіб залучатимуться до надання медичної допомоги шляхом укладання цивільно-правових або трудових договорів (контрактів) без урахування встановлених МОЗ єдиних кваліфікаційних вимог та за їх згодою. Участь у процесі надання допомоги відбуватиметься під керівництвом лікаря медичного закладу.

Окрім того, проєктом визначаються обов’язки (робота), що можуть виконуватися фармацевтичними працівниками. Це робота, яку виконують:

  • сестра/брат медичний поліклініки, стаціонару;
  • сестра/брат медичний з паліативної допомоги;
  • сестра/брат медичний з фізіотерапії;
  • диспетчер оперативно-диспетчерської служби;
  • помічник лікаря-стоматолога.

Що стосується здобувачів вищої освіти, проєктом передбачається, що вони залучатимуться до виконання таких самих робіт, як і фармацевтичні працівники.

Також проєктом вказується, що у разі залучення здобувачів вищої освіти до надання медичної допомоги потрібно першочергово брати тих, які на момент залучення проходитимуть виробничу практику.

Стосовно забезпечення лікарень медичними кадрами. МОЗ та інші органи виконавчої влади, до сфери управління яких належать лікарні, де виник дефіцит кадрів, а також ті, які є базами стажування, повинні будуть забезпечити відрядження фармацевтичних працівників, здобувачів вищої освіти до відповідних лікарень на строк не більше, ніж тривалість:

  • періоду дії карантину, надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану та 3 міс після його припинення чи скасування — для фармацевтичних працівників;
  • виробничої практики, передбаченої освітньою програмою у поточному навчальному році, — для здобувачів вищої освіти.

Надалі центральні органи виконавчої влади та інші органи, до сфери управління яких належать лікарні, у період дії карантину, надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану щомісяця станом на перше число місяця інформуватимуть МОЗ про кількість осіб, залучених до надання медичної допомоги у лікарнях.

Зауваження та пропозиції приймаються Управлінням медичних кадрів, освіти і науки МОЗ протягом 30 днів з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, e-mail: [email protected], тел.: (044) 253-24-44.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті