Карантин завершується, ПДВ на ліки повертається

23 Червня 2023 2:29 Поділитися

У травні Всесвітня організація охорони здоров’я скасувала статус пандемії COVID-19. Дія встановлених у грудні 2020 р. карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України COVID-19 завершується 30 червня 2023 р. При цьому Уряд не планує подовжувати їх дію, натомість у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт щодо внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв’язку з завершенням карантину.

Нагадаємо, що на період дії карантину, починаючи з 17 березня 2020 до 30 червня 2023 р. звільнено від оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) та сплати ввізного мита операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України окремих лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання. Їх вичерпний перелік затверджено постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224.

Оскільки період карантину завершується 30 червня 2023 р., відповідно, пільги, передбачені Податковим і Митним кодексами України для товарів з переліку, мають бути зупинені, а з 1 липня оподатковування має відбуватися на загальних підставах:

  • для лікарських засобів — 7% ПДВ на операції з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України;
  • для медичних виробів, які пройшли процедуру оцінки відповідності, — 7% ПДВ на операції з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України.

Зазначимо, що операції з постачання на митній території України раніше ввезених лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання починають оподатковуватися ПДВ з 1 липня 2023 р. незалежно від того, коли відбулося їх ввезення на митну територію України. Тобто з 1 липня вартість товарів має визначатися з урахуванням ПДВ.

Водночас під час нещодавнього засідання Комітету з питань охорони здоров’я та фармації при Торгово-промисловій палаті України також піднімалося питання оподаткування ПДВ «ковідного» переліку ліків та медичних виробів. Зокрема, учасники стурбовані тим, чи буде наданий Урядом перехідний період для повернення звичайного механізму оподаткування? Вирішення податкових питань у частині реалізації залишків товарів після завершення карантину поки що незрозуміле. Залишається відкритим і питання реалізації залишків медичних виробів та засобів індивідуального захисту з переліку, затвердженого постановою КМУ № 224, які введені в обіг на основі повідомлення МОЗ та не відповідають вимогам технічних регламентів.

Ми поспілкувалися з представниками фармгалузі і поцікавилися, чи можуть виникнути проблеми на ринку у зв’язку з поверненням оподаткування ПДВ. У Комітеті з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації просять, щоб з боку держави завчасно і чітко попереджали бізнес, до чого йому готуватися.

Ми слідкуватимемо надалі за ситуацією та у разі отримання додаткової інформації повідомлятимемо наших читачів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті