Компенсуємо нестачу йоду

10 Січня 2024 11:05 Поділитися

Україна належить до країн з низьким вмістом йоду у воді та продуктах харчування, тому у значної частини населення країни відмічають його дефіцит. Дефіцит йоду відзначається не лише в Україні. З цією проблемою стикаються у понад 150 країнах світу.

При недостатньому надходженні йоду в організм з їжею порушується синтез гормонів щитоподібної залози. Найбільш сильно це виявляється у дітей, підлітків, вагітних і жінок, які годують грудьми. Якщо вагітній не вистачає йоду, у її дитини можуть розвинутися розумова відсталість (вплинути на кретинізм), постраждати слух і мовлення.

Один з найбільш характерних фізичних симптомів нестачі йоду — це збільшення щитоподібної залози. Це виявляється у вигляді пухлини в ділянці шиї під підборіддям.

Іншими фізичними проявами дефіциту йоду може бути погіршення стану шкіри у вигляді сухості, лущення та зниження її еластичності. Волосся стає ламким і схильним до випадіння, а нігті можуть стати стоншеними і ламкими. Також фізичними проявами можуть бути проблеми з мовою і слухом.

Серед психологічних проявів дефіциту йоду можна виявити порушення пам’яті та концентрації. Люди з недостатнім рівнем йоду можуть відчувати труднощі в запам’ятовуванні інформації, а також зосередженості на завданнях і розв’язанні проблем. У них може виникнути відчуття втомленості, апатії та дратівливості.

Неврологічні прояви дефіциту йоду можуть включати зниження загального рівня розумової активності. Люди можуть стикнутися зі змінами настрою, депресією та тривожністю. У дітей дефіцит йоду може призвести до зниження інтелектуального розвитку та IQ.

Найбільш багаті йодом такі продукти: жирна риба, риб’ячий жир, морепродукти, морські водорості, яблука, виноград, вишня, сливи, абрикоси (тільки при вирощуванні на ґрунтах, багатих на йод), сир, молоко (тільки за достатньої кількості йоду в харчуванні тварин).

Однак слід розуміти, що при термічній обробці продукти втрачають запас йоду. М’ясо і риба при смаженні і варінні втрачають більше 50% йоду, що міститься в них, овочі і фрукти — близько 30%, молоко при кип’ятінні втрачає до 25% йоду.

Тож щоб компенсувати нестачу йоду, отриману з продуктів харчування, лікар може рекомендувати прийом препаратів, що містять йод, для усунення цього дефіциту, зокрема препарати калію йодиду (Йодомарин, Йод-Норміл та ін.) або йодних добавок.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті