На повторне обговорення винесено зміни щодо вдосконалення дистанційної торгівлі ліками

23 Квітня 2024 5:03 Поділитися

18 квітня на сайті Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) для повторного обговорення оприлюднено проєкт постанови Кабінету Міністрів України (КМУ), яким пропонується внести зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів). Перша редакція проєкту виносилася на обговорення 16 січня 2024 р.

На відміну від першої редакції проєкту, у другій відсутнє положення, яким пропонувалося, що рішення, які ухвалюються Держлікслужбою відносно ліцензіата, можуть оскаржуватися в порядку адміністративного оскарження відповідно до Закону України «Про адміністративну процедуру» або в судовому порядку.

Нагадаємо, проєкт розроблено Держлікслужбою з метою вдосконалення вимог здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Проєктом пропонується розширити перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії, копією договору про використання вебсайту ліцензіата, який має право на здійснення електронної роздрібної торгівлі препаратами та інформацію про якого внесено до Переліку суб’єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами (далі — Перелік суб’єктів господарювання), завіреного ліцензіатом (у випадку відсутності власного вебсайту).

Також пропонується доповнити Ліцензійні умови новим положенням, яким уточнюється здійснення відпуску препаратів ліцензіатом, який має право на здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами, з аптек та їх структурних підрозділів за попереднім замовленням споживача.

Так, розміщення пропозицій ліцензіата, який має право на здійснення роздрібної торгівлі препаратами, щодо їх продажу за попереднім замовленням споживача дозволятиметься виключно на вебсайті ліцензіата, який має право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами та інформацію про якого внесено до Переліку суб’єктів господарювання.

Тобто пропонується дозволити використовувати вебсайт ліцензіата, який має право на здійснення електронної роздрібної торгівлі, іншим ліцензіатам, які здійснюють роздрібну торгівлю ліками.

Розміщення таких пропозицій пропонується здійснювати за наявності договору, укладеного між згаданими ліцензіатами. Інформаційне забезпечення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами, прийом замовлень на їх продаж дистанційно здійснюватимуться ліцензіатом, якому належить вебсайт, на підставі договору з ліцензіатом, що має право на здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами та використовує такий вебсайт.

У разі розміщення таких пропозицій ліцензіат, який здійснює роздрібну торгівлю препаратами, повинен буде забезпечити ліцензіата, що має право на здійснення електронної роздрібної торгівлі та з яким укладено договір, актуальною інформацією щодо:

  • лікарських засобів, доступних до замовлення та продажу, із зазначенням їх актуальної ціни, а також повної назви препарату, інформації про виробника, умови зберігання, інструкції для його медичного застосування згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України;
  • режиму роботи аптечних закладів ліцензіата, з яких здійснюється відпуск лікарських засобів за попереднім замовленням споживача із зазначенням їх адрес.

Також ліцензіат, який здійснюватиме відпуск препаратів з аптек та їх структурних підрозділів за попереднім замовленням споживача, буде зобов’язаний:

  • вести облік таких замовлень;
  • забезпечити відпуск лікарських засобів споживачу за кількістю та ціною, визначеними у замовленні.

Пропозиції та зауваження щодо проєкту постанови можна надсилати до Держлікслужби за адресою: м. Київ, 03115, просп. Берестейський, 120А; e-mail: [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті