Нові факти розслідування підвищення цін на лікарські засоби

4 лютого в Антимонопольному комітеті України (АМКУ) відбувся брифінг в.о. голови АМКУ Олександра Мельниченка, присвячений новим фактам, виявленим у ході розслідування підвищення цін на лікарські засоби. Як повідомив О. Мельниченко, на підставі аналізу отриманої інформації АМКУ додатково залучив як відповідачів у справі 8 постачальників медикаментів, у діях яких виявив ознаки вчинення порушення: ТОВ «Донфармхолдинг» (Донецьк), ТОВ «ФРА-М» (Донецьк), ТОВ «Фармако» (Київ), ТОВ «Фалбі» (Київ), ТОВ «Галафарм» (Київ), ТОВ «Інтерфарма-Київ» (Київ), ТОВ «Фіто-Лек» (Харків) та приватне торговельно-посередницьке мале підприємство фірма «Едельвейс» (Львів).

Як відомо, у грудні 2008 р. АМКУ залучив 7 оптових постачальників як відповідачів у справі: ТОВ «БаДМ» (Дніпропетровськ), СП «Оптіма-Фарм ЛТД» (Київ), ТОВ «ВВС-ЛТД» (с. Хотів, Києво-Святошинський р-н), ЗАТ «Альба Україна» (Бориспіль), ТОВ «Вента ЛТД» (Дніпропетровськ), ТОВ «Аптека Біокон» (Київ) та ТОВ «Інтерфарм» (Київ). Внаслідок порушення АМКУ відповідної справи 16 жовтня 2008 р. окремі гравці фармацевтичного ринку відреагували на вимоги і знизили вартість препаратів, що буде враховано під час прийняття рішень. АМКУ дослідив динаміку цін на 18 найбільш вживаних лікарських засобів, що підтвердило наявність синхронної поведінки операторів ринку щодо стрімкого підвищення цін. Зокрема досліджувалися ціни на препарати Амізон, Арбідол, Афлубін, Доларен, Ессенціале, Карсил, Кетанов, Корвалмент, Но-Шпа, Фезам тощо.

Крім того, О. Мельниченко повідомив про наміри детально дослідити діяльність аптечних мереж найближчим часом. Це буде наступним етапом у розслідуванні АМКУ необґрунтованого підвищення цін на ліки.

«Я ще раз звертаюся як до оптових компаній, так і до власників і топ-менеджерів аптекарських мереж із застереженням щодо необхідності знизити ціни на ліки до економічно обґрунтованого рівня. Закликаю зробити все можливе, щоб на фармацевтичному ринку не було дефіциту. Під час прийняття рішення по суті ми враховуватимемо поведінку кожного з названих та залучених у подальшому відповідачів та виходитимемо з того, що ліки — соціальний товар. Тому якщо з боку гравців ринку ми побачимо адекватну реакцію на наші вимоги, ми, безумовно, пом’якшимо міру покарання, і навпаки — якщо дехто продовжуватиме безпідставно підвищувати ціни, притягнемо до відповідальності з усією суворістю закону», — підкреслив О. Мельниченко.

Від редакції: Така позиція АМКУ не може не турбувати учасників фармацевтичного ринку, які у зв’язку? зі спробами введення регулювання цін, коливанням валютних курсів, відсутності кредитування та зниження купівельної спроможності населення опинилися в дуже скрутному становищі. Тиск на суб’єктів господарювання з боку держави може призвести до збільшення соціальної напруги в суспільстві, пов’язаної з дефіцитом лікарських засобів.

За матеріалами www.amc.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті