Макрофінансова допомога від ЄС: централізовані закупівлі ліків через ДП «Медичні закупівлі України» та подання звітності про закупівлі

27 Серпня 2020 2:55 Поділитися

25 серпня Парламентом прийнято в цілому проєкт Закону України «Про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як позичальником та Європейським Союзом як кредитором і Кредитної угоди між Україною як позичальником та Національним банком України як агентом позичальника та Європейським Союзом як кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1,2 млрд євро)», який наразі готується на підпис Президенту України. Його прийнято з метою набрання чинності для України підписаних 23 липня 2020 р. у м. Брюсселі міжнародних договорів України щодо отримання макрофінансової (кредитної) допомоги Європейського Союзу у сумі до 1,2 млрд євро.

Згідно з умовами Меморандуму передбачається, що фінансова допомога ЄС надаватиметься двома траншами по 600 млн євро кожна. Перший транш здійснюватиметься після підписання та набрання чинності цим Меморандумом та супровідною Кредитною угодою і буде зумовлений задовільним результатом виконання програми, узгодженої між Україною та Міжнародним валютним фондом (далі — МВФ).

Виділення ж другого траншу здійснюватиметься не раніше, ніж через 3 міс після виділення першого, і буде зумовлене як задовільним виконанням заходів у рамках реалізації програми, узгодженої з МВФ, так і позитивною оцінкою Європейської комісії (далі — Комісія) від імені Європейського Союзу, прогресу, досягнутого стосовно низки заходів щодо макроекономічних та структурних реформ.

Так, згідно з положеннями Меморандуму перед прийняттям рішення про виділення другого траншу органи державної влади України зобов’язуються завершити певні заходи. Зокрема, з метою підвищення прозорості та ефективності медичних закупівель Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) повинно передати всі централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту ДП «Медичні закупівлі України» за винятком закупівель, що проводяться через спеціалізовані міжнародні закупівельні організації. Також на МОЗ покладається обов’язок зі створення незалежної наглядової ради, члени якої мають відбиратися відповідно до прозорої та компетентної процедури.

Окрім цього, протягом реалізації програми макрофінансової допомоги на вимогу Комісії надаватиметься інформація, зокрема про кількість та вартість медичних закупівель.

Зауважимо, що наказом МОЗ від 04.08.2020 р. № 1781 утворено наглядову раду ДП «Медичні закупівлі України» та затверджено Положення про принципи її формування.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті