У МОЗ розробляють механізм реімбурсації медичних виробів для хворих на цукровий діабет І та ІІ типів

23 Листопада 2020 6:08 Поділитися

20 листопада під головуванням Ірини Садов’як, першого заступника міністра охорони здоров’я України, відбулася нарада щодо запровадження пілотного проєкту державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на цукровий діабет та відшкодування їх вартості. У заході взяли участь експерти МОЗ за напрямами «Ендокринологія. Дитяча ендокринологія», представники МОЗ, Національної академії медичних наук України, Національної служби здоров’я України, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, громадських організацій.

Під час заходу обговорювалися плани щодо розробки проєкту постанови КМУ «Деякі питання пільгового забезпечення хворих на цукровий діабет медичними виробами». І. Садов’як зауважила, що даним проєктом пропонується запровадити декларування оптово-відпускних цін на медичні вироби, встановити граничні рівні націнок на медичні вироби та оновити протоколи лікування хворих на цукровий діабет І та ІІ типів. Також Міністерство планує прийняти нові технічні регламенти, які регулюватимуть контроль якості медичних виробів.

Окрім цього, учасники заходу зазначили, що сьогодні в Україні діють уніфіковані протоколи зразка 2012 та 2014 р. первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги хворим на цукровий діабет І та ІІ типів. Протоколи передбачають чотириразові щоденні дослідження рівня глюкози в крові для хворих на діабет І та ІІ типів, які отримують інсулінотерапію, та щоденне одноразове дослідження рівня глюкози у крові для хворих на діабет ІІ типу, які не отримують інсулінотерапію. Експерт МОЗ зі спеціальності «Ендокринологія. Дитяча ендокринологія» Наталія Зелінська наголосила, що згідно з рекомендаціями ВООЗ хворі на діабет І та ІІ типів мають забезпечуватися діагностичними медичними виробами для 6–8 щоденних досліджень рівня глюкози у крові.

Повідомлялося, що згідно з даними ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України», наразі в Україні зареєстровано більше ніж 1 млн 300 тис. осіб з цукровим діабетом, невпинно зростає кількість недіагностованих хворих та випадків предіабету. Особливе значення проблема цукрового діабету набуває в період пандемії COVID-19, оскільки хворі на діабет належать до групи ризику тяжкого перебігу коронавірусної хвороби.

За матеріалами kmu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті