МОЗ розроблено Національний план вакцинації від COVID-19

17 Грудня 2020 11:50 Поділитися

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час онлайн-брифінгу 17 грудня повідомив, що за минулу добу зафіксовано 12 047 нових випадків COVID-19, із них 594 дитини та 535 медичних працівників. Окрім того, за минулу добу:

  • госпіталізовано — 2997 осіб;
  • летальних випадків — 252;
  • одужали — 12 939 осіб;
  • здійснено 65 561 тестування за добу, з яких 41 733 — методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР)  та 23 828 — методом імуноферментного аналізу (ІФА).

Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1512), Одеській (1064), Запорізькій (858), Київській (626) та Чернігівській (587) областях.

Міністр поінформував, що для проведення широкомасштабної вакцинації населення від COVID-19 у 2021 р. необхідно фінансування у розмірі 15,1 млрд грн, але, на жаль, цю пропозицію МОЗ не було враховано при прийнятті Державного бюджету, тому сума становить лише 2,6 млрд грн. «Ми розуміємо, що цієї суми буде недостатньо, тому зараз в екстреному порядку МОЗ України шукає шляхи отримання коштів на придбання вакцини від коронавірусної хвороби. Ми також провели відповідні консультації з Урядом та дійшли згоди, що ми можемо заощадити до 2,3 млрд грн на придбання вакцини», — повідомив він.

Також МОЗ наразі закінчує розробку Національного плану вакцинації від COVID-19, а 18 грудня міністр буде в змозі його підписати та затвердити відповідним наказом Міністерства.

Глава відомства більш детально розповів про сам план вакцинації. Відтак, на першому етапі, коли в Україні буде вкрай низький доступ до вакцини (доступної вакцини буде не більше 10% від загальної кількості населення), планується провакцинувати не менше 700 тис. осіб з наступних пріоритетних груп: медичні працівники, військовослужбовці Збройних сил, які беруть участь в Операції об’єднаних сил, працівники соціальної сфери, особи, що перебувають в інтернатах, будинках для осіб похилого віку, та їх персонал.

На другому етапі вакциною будуть забезпечені особи віком від 60 років, включаючи тих, що входять до груп ризику, тобто мають супутні захворювання, працівники закладів освіти, працівники структур, які забезпечують безпеку держави, включаючи Державну службу з надзвичайних ситуацій, працівників Національної поліції.

На третьому етапі очікується помірна доступність до вакцини, тому вакцинуватимуть решту категорій осіб віком 18–59 років, які належать до груп медичного ризику, інші категорії населення та професійних груп, які мають вищий ризик захворюваності на коронавірусну хворобу. «Ми плануємо проводити вакцинацію на базі існуючих кабінетів щеплень, також будуть створені мобільні бригади з імунізації за умови забезпечення всіма необхідними засобами для здійснення вакцинації. Планується, що мобільні бригади здійснюватимуть до 90 тис. щеплень на тиждень. Окрім того, сімейні лікарі також будуть залучені до процесу вакцинації. Ми розрахували, що можемо проводити понад 2 млн щеплень на тиждень, але за умови залучення всіх без винятку медичних структур», — повідомив М. Степанов.

 Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті