Необхідно встановити більш сувору відповідальність за підробку COVID-сертифікатів — Михайло Радуцький

25 Листопада 2021 4:27 Поділитися

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), на своїй сторінці у Facebook повідомив, що за минулий тиждень поліція порушила 172 кримінальних провадження за фактами підробки COVID-сертифікатів: 30 осіб отримали повідомлення про підозру в підробці та використанні довідок про вакцинацію і тестів та до суду спрямовано 22 обвинувальних акти. Загалом з початку року правоохоронці відкрили більше 1300 кримінальних проваджень за підробку, використання довідок про вакцинацію та результатів тестів.

«Наразі зловмисники, як правило, відбуваються незначним штрафом. Лише двох медичних працівників суд притягнув до більш жорсткої відповідальності. Лікаря з Павлограда Дніпропетровської обл. оштрафували на 34 тис. грн та позбавили права займатися медичною діяльністю на один рік. В Івано-Франківську медика засуджено до двох років позбавлення волі з випробувальним терміном на один рік», — зазначив М. Радуцький.

Голова Комітету нагадав про те, що 2 листопада Парламент підтримав у першому читанні законопроєкт № 6084 про посилення відповідальності за підробку документів щодо вакцинації та тестів на СOVID-19. Окрім того, як наголошується в повідомленні, Комітет пропонує встановити більш сувору відповідальність:

  • для людей, які свідомо використовували фальсифіковані документи про щеплення (штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн або обмеження волі на строк до двох років);
  • для медичних працівників за внесення неправдивих відомостей до медичної документації (штраф від 34 тис. грн до 68 тис. грн або обмеження волі терміном до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади);
  • за виготовлення фальшивих документів про вакцинацію (штраф від 85 тис. грн до 170 тис. грн або позбавлення волі до 3 років).

Також М. Радуцький зазначив, що паралельно з прийняттям законопроєкту № 6084 потрібно вирішити ще два важливі питання — запровадити COVID-амністію та забезпечити внесення інформації про тестування до застосунку «Дія».

«Мета амністії — дати можливість людям, які зробили дурницю, добровільно відмовитися від фальсифікованих документів та вакцинуватися. Я знаю, що колеги з МОЗ підтримують ідею амністії для тих, хто купив підроблений сертифікат. Треба дати людям шанс пройти щеплення. Втім, дискусія між МОЗ та Національною поліцією щодо механізму амністії ще триває. Позиція правоохоронців — уникнути відповідальності можуть лише ті, хто ще не користувався підробленим документом. МОЗ пропонує, щоб громадяни зверталися до сімейного лікаря, повідомляли, де взяли фальсифікований документ (цю інформацію передадуть до Нацполіції) та отримували можливість зробити щеплення», — наголосив він. Окрім того, на його переконання, амністія спрацює лише у разі, якщо її механізм буде максимально спрощений. Тобто людина напише у сімейного лікаря заяву про визнання її сертифіката недійсним та одразу отримує шанс пройти вакцинацію. Але скористатися такою можливістю можна буде протягом обмеженого терміну. В іншому разі бажаного ефекту не досягти.

Другий важливий крок — діджиталізація системи тестування на COVID-19. Як поінформував М. Радуцький, Міністерство цифрової трансформації вже успішно додало до «Дії» сертифікати про одужання та про протипоказання до вакцинації. Але в більшості країн Європейського Союзу в мобільному додатку також відображаються і результати тестування.

«Доки в Україні результат тесту буде в паперовому вигляді, залишатиметься висока вірогідність його підробки. Сертифікати будуть продовжувати друкувати вдома на принтері. Інформацію в електронній системі значно складніше фальсифікувати, а правоохоронцям буде легше знайти людину, яка вносила фальсифіковані дані», — резюмується в повідомленні.

За матеріалами facebook.com/radutskyy

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті