NHS Англії залучає фармацевтів до скринінгу раку, оминаючи лікарів

17 Червня 2022 4:34 Поділитися

Національна служба охорони здоров’я (National Health Service — NHS) Англії профінансує пілотний проєкт, у якому працівники громадських аптек по всій країні допомагатимуть виявляти ранні ознаки онкологічних захворювань, повідомила виконавчий директор Аманда Прітчард (Amanda Pritchard). Виступаючи на конференції NHS в Ліверпулі 15 червня, А. Прітчард пояснила, що в ході пілотного проєкту спостерігатимуть, наскільки успішно фармацевтичні команди виявлятимуть попереджувальні симптоми, такі як кашель, який триває більше 3 тиж, утруднення ковтання та кров у сечі пацієнта. За умовами проєкту клієнтів відправлятимуть на дослідження візуалізації тощо без необхідності звертатися до лікаря загальної практики. У реалізації, зокрема, будуть задіяні мобільні дослідницькі підрозділи (з устаткуванням для томографії та біохімічними/генетичними лабораторіями). Ці засоби вже задіяні у скринінгу: понад 30 тис. осіб щомісяця запрошуються на перевірки в мобільних транспортних засобах на території супермаркетів і футбольних стадіонів.

Довгостроковий план NHS передбачає збільшення частки раку, виявленого на ранніх стадіях, коли його легше лікувати, з половини до ¾. «Ці плани здатні по-справжньому змінити те, як ми виявляємо та лікуємо рак, і в кінцевому підсумку позбавити тисячі пацієнтів та їхніх сімей від болю та втрат, яких можна уникнути», — зазначила А. Прітчард.

NHS також запустить нову програму генетичного тестування на мутації гена BRCA (Breast Cancer susceptibility genes) для осіб з єврейським походженням, які піддаються більш високому ризику мутацій, уражаючи до одного з 40 осіб, порівняно з 1/400 у загальній популяції. Очікується, що це дозволить виявити ще тисячі носіїв гена BRCA протягом наступних 3 років, щоб вони могли отримати ранній доступ до подальших програм спостереження та профілактики.

Зазначивши велике навантаження NHS допомогою пацієнтам з онкопатологією, Ентоні Канліфф (Anthony Cunliffe), національний клінічний радник з питань первинної медичної допомоги «Macmillan Cancer Support», підкреслив: «Цей пілотний проєкт дасть людям можливість отримати доступ до більш підготовлених фахівців у своїй громаді, …потенційно залучивши їх до системи, послабивши тиск на фахівців на передовій, як-от лікарів загальної практики. Чим швидше комусь встановлять діагноз, тим більше у нього шансів на виживання».

Первинна ланка — вузьке місце онкологічної допомоги. Вона вже не справляється з кількістю потенційних пацієнтів. Показовою є рекордна кількість осіб, які перевірялися на рак за останній рік: понад 2,6 млн осіб були направлені в період з квітня 2021 до березня 2022 р. і понад 300 тис. розпочали лікування.

Pharmacy Network News повідомляє, що NHS ще не відібрано аптеки, які братимуть участь у пілотній програмі, хоча вважається, що сотні людей виявили зацікавленість у цьому. Також незрозуміло, чи планує служба охорони здоров’я фінансувати національну аптечну службу виявлення раку, виходячи за межі договірної глобальної суми (global sum), яка наразі становить 2,592 млрд фунтів стерлінгів на рік. Черговий план відновлення (recovery plan) NHS, опублікований у лютому, передбачає 2,3 млрд фунтів стерлінгів на розширення діагностичних послуг і 1,5 млрд фунтів на лікування, зокрема, на рак.

Незрозуміло, які критерії будуть використовувати фармацевти, щоб направляти людей*. Керівники лікарів загальної практики зазначили, що вони підтримують будь-яку ініціативу, спрямовану на прискорення діагностики раку, але попередили, що фармацевти можуть пропустити випадки, якщо вони не пройшли навчання, що відповідає стандартам, за якими працюють лікарі загальної практики.

*Wise J. (2022) Pilot scheme will allow pharmacists to refer potential cancer cases directly to hospital BMJ; 377 :o1483. doi:10.1136/bmj.o1483.

За матеріалами www.england.nhs.uk; www.pharmacymagazine.co.uk;
фото: «сканер на колесах» у Ланкаширі (Англія)

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті