Деякі препарати можуть підвищувати частоту інфарктів під час спеки

08 Серпня 2022 2:51 Поділитися

Відомо, що підвищена температура навколишнього середовища пов’язана зі зростанням частоти серцевих нападів. Але якщо пацієнт приймає певні ліки, цей ризик підвищується ще більше. Про це свідчать результати досліджень вчених з Аугсбурга.

Senior woman at the doctor

Спека створює навантаження на серце та кровоносну систему: кровоносні судини розширюються, приплив крові до шкіри збільшується, а рідина втрачається через посилене потовиділення, що підвищує ризик розвитку тромбозу. Як пояснює дослідницька група під керівництвом Кай Чен (Kai Chen) в журналі «Nature Cardiovascular Research», ліки, що призначаються від серцево-судинних захворювань, можуть підвищити цей ризик за допомогою різноманітних механізмів.

З метою вивчення ситуації у клінічній практиці група провела ретроспективний аналіз даних реєстру MONICA/KORA MI. Були враховані всі 2494 пацієнти, які перенесли нелетальний інфаркт міокарда в теплу пору року (з травня по вересень) в регіоні Аугсбурга з 2001 до 2014 р. Дослідники зіставили випадки з метеорологічними записами та інформацією про ліки, які приймали пацієнти.

Виявилося, що ризик інфаркту міокарда був значно підвищений у пацієнтів, які отримували антитромбоцитарну терапію та/або приймали блокатори бета-адренорецепторів у найспекотніші порівняно з прохолоднішими днями (співвідношення ризиків для інгібіторів тромбоцитів: 1,63, для блокаторів бета-адренорецепторів: 1,65, для комбінації обох: 1,75). При цьому у молодших пацієнтів віком 25–59 років підвищення ризику, пов’язане з прийомом препарату, було більш вираженим, ніж в осіб старшого віку — 60–74 років. З точки зору авторів, це свідчить про те, що тут насправді існує причинно-наслідковий зв’язок. Однак вони також підкреслюють, що він не може бути надійно встановлений через дизайн дослідження, тому необхідні подальші дослідження.

Проте вони вказують на попередні результати дослідження, які свідчать про можливі механізми несприятливого впливу інгібітора тромбоцитів ацетилсаліцилової кислоти або блокаторів бета-адренорецепторів під час спеки. У подвійному сліпому перехресному дослідженні ацетилсаліцилова кислота підвищувала температуру тіла в осіб, які зазнали пасивного теплового стресу. Для блокаторів бета-адренорецепторів було показано, що вони запобігають вазодилатації судин шкіри, тому тепло може гірше розсіюватися. У той же час блокатори бета-адренорецепторів можуть посилювати гіпотензивний ефект інших антигіпертензивних препаратів. Таким чином, робота дає лікарям та фармацевтам підказку про те, що деякі препарати можуть бути менш рекомендовані, ніж інші, під час спеки.

*Chen K., Dubrow R., Breitner S. et al. (2022) Triggering of myocardial infarction by heat exposure is modified by medication intake. Nat. Cardiovasc. Res. https://doi.org/10.1038/s44161-022-00102-z

За матеріалами www.nature.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті