Ліки та вагітність. Німецький ресурс із 34-річним досвідом

11 Серпня 2022 5:58 Поділитися

Чи існує ризик прийому того чи іншого препарату під час вагітності? Як краще організувати медикаментозну терапію жінкам з токсикозом, больовими синдромами чи під час інтеркурентних захворювань? А як щодо корекції лікування пацієнток із цукровим діабетом, виразковим колітом чи психічними захворюваннями?

Відповідям на ці та інші питання присвячений інтернет-портал Центру фармакологічного нагляду та консультування з ембріональної токсикології берлінської університетської клініки Шаріте (Charité-Universitätsmedizin), що фінансується державним коштом. Експерти клініки надають незалежну інформацію про переносимість препаратів під час вагітності та годування грудьми з 1988 р. Узагальнено інформацію щодо понад 400 лікарських засобів. Вона ґрунтується на сучасних наукових даних, але не завжди збігається з тією, що можна знайти в інструкціях з медичного застосування. Також на цьому сайті можна дізнатися про деякі поширені захворювання та лікування таких пацієнтів під час вагітності. Індивідуальні безкоштовні консультації також можливі. Через сайт до експертів може звернутися будь-хто.

Збір та аналіз даних з перших рук

Завдяки консультаційній роботі вдається набувати унікального досвіду застосування багатьох препаратів під час вагітності, зазначено на сайті. Окрім того, важливу роль відіграє збір даних щодо безпеки за дорученням Федерального інституту ліків і медичних виробів (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte — BfArM).

Лаконічний спосіб подання інформації

Представлені на сайті статті не є безпосередньою настановою для пацієнтів. Їм слід в обов’язковому порядку обговорювати будь-які поради та застереження із фармацевтом або лікарем.

Між тим, на відміну від інших подібних ресурсів, розміщена тут експертна інформація — насичена, концентрована та дуже точна. У якості прикладу наведемо цитату з матеріалу про нудоту вагітних: «Науково обґрунтовані рекомендації щодо консервативної терапії включають уникнення тригерів (жирної, гострої їжі, запахів), регулярний вживання їжі, багатої вуглеводами та білками, в невеликій кількості, а також достатнє пиття.

Заходи альтернативної терапії розглядалися в плацебо-контрольованих дослідженнях: імбир, акупунктура та вітамін В6 (піридоксин) були більш ефективними для зменшення вираженості нудоти, але не блювання. Психологічна сімейна та медична підтримка позитивно впливають на симптоми.

Варіантами фармакологічного лікування є антигістамінні препарати (антагоністи H1), які проявляють протиблювотний ефект: меклозин є одним з препаратів першого вибору, але він доступний лише в Німеччині лише через закордонні (з поштовою доставкою) аптеки з 2007 р. Доксиламін у поєднанні з піридоксином використовується в усьому світі для лікування пацієнток з ранковою нудотою протягом приблизно 30 років і також був схвалений для цього показання в Німеччині з 2019 р. Дименгідринат і дифенгідрамін є ефективними альтернативами, але їх слід застосовувати з обережністю в ІІІ триместр у зв’язку з наявністю ризику передчасних пологів. Прометазин також є ефективним варіантом лікування, хоча він має явно седативну дію».

За матеріалами www.embryotox.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті