Що батькам потрібно знати про мавпячу віспу і школу цієї осені?

26 Серпня 2022 2:40 Поділитися

Наразі є дані, що, наприклад, у США на мавпячу віспу вже захворіло принаймні 9 дітей. При цьому, за даними ВООЗ, станом на 27 червня 2022 р. загальна кількість випадків мавпячої віспи у США становила 142. Ситуація ж у Європі є набагато складнішою. Так, у Великобританії зафіксовано 793 випадки, у Німеччині — 521, в Іспанії — 520, в Португалії — 317, у Франції — 277. У той же час кількість випадків мавпячої віспи у країнах Європи, що межують з Україною, не перевищує 10.

На цей момент Американська академія педіатрії (American Academy of Pediatrics) вважає, що ризик зараження дітей вірусом є низьким. Тим не менш, «діти та підлітки частіше заражаються мавпячою віспою, якщо вони живуть або нещодавно відвідували громаду з вищим рівнем зараження», — зазначили в академії.

Оскільки незабаром розпочнеться шкільний сезон, читайте далі, щоб дізнатися більше про те, як запобігти поширенню мавпячої віспи та виявити перші ознаки зараження.

Якими є симптоми мавпячої віспи у дітей?

Мавпяча віспа у дітей проявляється так само, як і у дорослих. За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), найпоширенішою ознакою мавпячої віспи у дітей і дорослих є висип на шкірі, який виглядає як горбки.

Полетт Грей Ріверія (Paulette Grey Riveria), доктор медичних наук, регіональний медичний директор Департаменту охорони здоров’я Луїзіани (Louisiana Department of Health), вважає, що визначити, чи є висип ознакою мавпячої віспи, можна за тим, як він змінюється із часом. «Висипання мавпячої віспи спочатку є плоскими, потім піднятими, наповненими рідиною і, нарешті, перетворюються на струпи, які згодом відпадають і заміняються свіжим шаром шкіри», — зазначила вона.

Ураження шкіри, викликані мавпячою віспою, зазвичай з’являються відразу й проходять різні стадії одночасно, рідше виявляють виразки на різних стадіях. Лихоманка, головний біль, втома та збільшення лімфатичних вузлів також часто відмічають у дітей з мавпячою віспою, але вони можуть не з’являтися в кожному окремому випадку, повідомляють CDC.

Чи ризикують діти важко захворіти на мавпячу віспу?

Карлос Олівейра (Carlos Oliveira), доктор медичних наук, дитячий інфекціоніст з Нью-Хейвенської дитячої лікарні Єльського університету в Коннектикуті (New Haven Children’s Hospital in Connecticut), каже, що більшість випадків мавпячої віспи «самообмежуються», тобто минають самі по собі без лікування. Тим не менш, Американська академія педіатрії попереджає, що у немовлят, маленьких дітей, дітей з ослабленою імунною системою та зі шкірними захворюваннями, такими як екзема, відмічають вищий ризик серйозно захворіти у разі зараження мавпячою віспою.

CDC також зазначають, що у дітей віком до 8 років, інфікованих варіантом мавпячої віспи басейну Конго, фіксують вищий ризик тяжкого перебігу хвороби. Тим не менш, варіант мавпячої віспи, який зараз поширюється світом, є західноафриканським варіантом, який, як відомо, викликає легший перебіг захворювання.

Як школи можуть запобігти поширенню мавпячої віспи?

Вірус мавпячої віспи в основному поширюється, коли люди безпосередньо контактують з рідиною всередині висипань мавпячої віспи. Це може статися при контакті «шкіра до шкіри» або під час дотику до предметів, на які потрапила рідина з висипу інфікованої людини. Через такі речі, як рушники, постільна білизна, одяг, туалетні предмети та спільне домашнє начиння мавпяча віспа може поширюватися.

CDC також зауважили, що поксвіруси, до яких належить мавпяча віспа, є витривалими. Дослідники знайшли життєздатний вірус у домі людини, зараженої мавпячою віспою, через 15 днів після того, як вона його покинула.

Хороша новина полягає в тому, що стратегії, які школи вже використовували для запобігання поширенню COVID-19, також можна використовувати для запобігання поширенню мавпячої віспи, як-от: заохочення до зберігання особистого простору, частого миття рук і поради батькам залишати дітей вдома, коли ті хворіють.

Для старших учнів, зокрема середньої школи, важливо бути обізнаними щодо мавпячої віспи — знати, як виглядають висипання, як поширюється захворювання та де можна отримати медичну допомогу та лікування.

За матеріалами www.medscape.com, www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті