Комітет підтримав проєкт Державного бюджету–2023 в частині охорони здоров’я

29 Вересня 2022 12:10 Поділитися

28 вересня відбулося онлайн-засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет). На порядок денний було винесено ряд проєктів законів, серед яких і проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» (реєстраційний № 8000).

Михайло Радуцький, голова Комітету, поінформував, що документ, який до Верховної Ради подав Уряд, це бюджет воюючої країни. Видатки зменшені за всіма напрямками економіки, адже сьогодні головний пріоритет — це оборона держави. У той же час вдалося зберегти базові принципи фінансування медичної галузі та передбачити фінансування галузі майже на рівні цього року.

Загалом зведений бюджет на охорону здоров’я (мається на увазі місцевий та державний бюджети) 2023 р. становить 206 млрд грн (3,2% від ВВП). Він менший, ніж план 2022 р., який становив 221 млрд грн. Додаткова потреба у сфері охорони здоров’я становить майже 51 млрд грн. Видатки на заробітну плату в закладах охорони здоров’я та на комунальні послуги не зменшуватимуться.

На Програму медичних гарантій (ПМГ) передбачається 142,7 млрд грн (видатки скорочено на 9,2%). Навіть за режиму максимальної економії заплановано закупити медичне обладнання на 2,6 млрд грн. На централізовані закупівлі ліків наступного року заплановано 7,3 млрд грн та ще 600 млн грн передбачено у спеціальному фонді, загалом 10,3 млрд грн. Також у Міністерстві охорони здоров’я розрахували, що разом із закупівлями цього року та ліками в якості гуманітарної допомоги цих коштів має вистачити на придбання 90% медичних препаратів від загальної потреби. Окрім того, проєктом передбачено включення ліків, які реімбурсуються в межах Програми медичних гарантій для пацієнтів, які пройшли процедуру трансплантації, а до програми «Доступні ліки» додано тест-смужки для пацієнтів із цукровим діабетом.

Варто нагадати, що раніше Наталія Гусак, голова Національної служби здоров’я України, зазначала, що подані пропозиції від відомства щодо фінансування Програми медичних гарантій становили 156 млрд грн.

Окрім того, Сергій Марченко, міністр фінансів України, зауважив, що у разі збільшення надходжень донорських коштів та у разі повернення до нормального життя бюджет буде переглядатися та збільшуватися. За результатами розгляду та обговорення проєкту бюджету на 2023 р. в частині охорони здоров’я народні депутати рекомендували Верховній Раді розглянути його в першому читанні.

Також депутати розглянули проєкт закону № 8035 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо актуалізації та удосконалення деяких положень», який системно пов’язаний з проєктом бюджету на 2023 р. Даними змінами серед іншого пропонується виключити положення, які визначені Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» щодо фінансування Програми медичних гарантій на рівні не нижчому 5% ВВП та розрахунку тарифів на медичні послуги з урахуванням компонента оплати праці медиків не менше 250% середньої заробітної плати будуть визначатися, виходячи з наявних фінансових ресурсів у розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України. На переконання депутатів, в умовах війни виконання норми про фінансування ПМГ на рівні 5% ВВП нереально. Хоча і до цього вона не виконувалася в повному обсязі.

За результатами розгляду народні депутати підтримали проєкт закону № 8035 та запропонували Комітету Верховної Ради України з питань бюджету рекомендувати за результатами розгляду Парламентом проєкту закону в першому читанні прийняти його за основу.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті