МОЗ пропонує запровадити референтне ціноутворення на ліки, які закуповуються за бюджетні кошти

29 Вересня 2022 4:32 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України 27 вересня оприлюднило для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України щодо референтного ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти» (далі — проєкт постанови).

Нагадаємо, що 19 вересня МОЗ оприлюднено проєкт наказу Міністерства «Про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти», яким пропонується затвердити Порядок розрахунку граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти та підлягають референтному ціноутворенню.

У супровідній документації зазначається, що на сьогодні більша частина ліків, які закуповуються за бюджетні кошти, підлягає державному регулюванню шляхом декларування оптово-відпускної ціни власниками реєстраційних посвідчень на лікарські засоби (їх уповноваженими представниками). Державне регулювання цін за механізмом референтного ціноутворення запроваджено лише на 42 лікарських засоби за міжнародним непатентованим найменуванням (МНН).

Разом з тим з початком війни в Україні відмічається значне підвищення цін на продукцію і послуги, а значний рівень інфляції є наслідком підвищення ціни на ліки, які закуповуються за бюджетні кошти. Тому МОЗ пропонує запровадити на більшість ліків, які закуповуються за бюджетні кошти, зокрема і ті, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Нацперелік), державне регулювання шляхом установлення оптово-відпускних цін на такі ліки замість процедури декларування зміни ціни.

Для цього проєктом акта пропонується внести зміни в ряд нормативно-правових актів, а саме:

  1. Постанова КМУ від 02.07.2014 р. № 240 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби». Зміни стосуються виведення з-під дії вказаної постанови ліків, що підлягатимуть референтному ціноутворенню та щодо яких встановлюватимуться граничні оптово-відпускні ціни, крім тих препаратів, на які через відсутність цін в референтних країнах та Україні граничні оптово-відпускні ціни не будуть встановлені.

Окрім того, доповнюватиметься постанова й новою нормою. Вона передбачатиме вилучення відомостей про задекларовану зміну оптово-відпускної ціни на ліки, які будуть включені до відповідного реєстру оптово-відпускних цін та підлягатимуть вилученню МОЗ України із зазначеного реєстру в разі встановлення на них граничних оптово-відпускних цін. У такому випадку процедури закупівель ліків, розпочаті до вилучення відомостей з реєстру оптово-відпускних цін на ліки, завершуватимуться згідно з положеннями постанови № 240.

  1. Розширюватимуться й завдання, покладені на МОЗ та закріплені постановою КМУ від 25.03.2015 р. № 267. Відтак, передбачається, що відомство затверджуватиме:
  • порядок розрахунку та реєстр відомостей щодо граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуватимуться за бюджетні кошти та підлягатимуть референтному ціноутворенню;
  • Реєстр граничних оптово-відпускних цін на ліки, які підлягатимуть реімбурсації за Програмою медичних гарантій.
  1. Постанова КМУ від 03.04.2019 р. № 426 «Про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти». Змінами до цієї постанови пропонується запровадити з жовтня 2022 р. державне регулювання цін на ліки, що зареєстровані в Україні, закуповуються за бюджетні кошти, а також включені до Нацпереліку, та ті, що пройшли процедуру державної оцінки медичних технологій та мають відповідний висновок.

Державне регулювання цін на вказані лікарські засоби здійснюватиметься шляхом встановлення на них граничних оптово-відпускних цін на основі цін на препарати, які будуть зареєстровані в референтних країнах, таких як Республіка Польща, Словацька Республіка, Чеська Республіка, Латвійська Республіка, Угорщина. У разі ж відсутності у 4 з 5 референтних країнах відповідних цін — на основі цін на ліки в Україні.

Термін обговорення проєкту наказу становить 15 календарних днів з моменту його оприлюднення. Зауваження та пропозиції щодо проєкту постанови необхідно надсилати до МОЗ України в електронному вигляді на e-mail: [email protected]. Контактна особа: Ольга Олександрівна Косенко, державний експерт, Директорат фармацевтичного забезпечення, тел.: (044) 200-07-98.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті