Вакцини відіграють важливу роль у пригніченні антимікробної резистентності

27 Жовтня 2022 11:48 Поділитися

Фахівці департаменту фармаконагляду ДП «Державний експертний центр МОЗ України» взяли участь у вебінарі ВООЗ щодо ролі вакцин у запобіганні антимікробній резистентності.

Йшлося про те, яким чином вакцини запобігають антимікробній резистентності, які з них можна використовувати для боротьби з нею, як інтегрувати вакцини в національні плани дій щодо попередження її розвитку.

Зазначалося, що застосування вакцин є одним із важливих заходів протидії надмірному і нераціональному використанню антибіотиків, які вважаються однією з основних причин поширення резистентності до антимікробних препаратів. Адже вакцини:

  • попереджають інфекції, що є чутливими до лікарських засобів;
  • знижують ризик розвитку вторинних інфекцій;
  • захищають від захворювань на популяційних рівнях та сприяють формуванню колективного імунітету;
  • попереджають тяжкі форми захворювань, а отже, сприяють зменшенню застосування антибіотиків під час лікування.

Вакцини допомагають не лише нівелювати тягар антимікробної резистентності, але й протидіяти економічному навантаженню на системи охорони здоров’я. Так, приміром, завдяки застосуванню пневмококової вакцини у дітей в країнах з низькими та середніми доходами вдалося зекономити 21,7 млн дол. США на лікування антибіотиками, завдяки застосуванню ротавірусної вакцини — 18,3 млн дол.

У Державному експертному центрі нагадують, що в Україні з 2019 р. діє Національний план дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, розроблений з урахуванням Глобального плану дій щодо антимікробної резистентності, схваленого ВООЗ.

За матеріалами www.dec.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті