Закупівлі ліків та участь України в європейській програмі «EU4Health» — відбулося чергове засідання Комітету

28 Жовтня 2022 2:55 Поділитися

27 жовтня під головуванням Михайла Радуцького відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет). Під час засідання розглядався законопроєкт «Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі «EU4Health» (реєстр. № 0171), який подано Президентом України. Головним парламентським комітетом з розгляду цього законопроєкту визначено Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу (далі — Комітет з інтеграції). Також під час засідання обговорювалося питання здійснення централізованих державних закупівель лікарських засобів (вакцин) та медичних виробів за кошти 2022 р. та забезпеченість населення препаратом йодиду калію.

ПРОГРАМА «EU4Health»

Презентуючи законопроєкт № 0171, Михайло Радуцький,  зазначив, що ратифікація Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь в програмі «EU4Health» відкриває Україні доступ до фінансування ЄС у галузі охорони здоров’я. Так, участь в програмі «EU4Health» дозволить залучати додаткові кошти на профілактику серцево-судинних, онкологічних та інших неінфекційних захворювань. Також кошти можна буде отримати на навчання лікарів та реалізацію інших програм і заходів у сфері охорони здоров’я.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко додав, що програма «EU4Health» створена країнами ЄС для щорічного фінансування низки пріоритетних напрямів в охороні здоров’я країн — членів ЄС та країн-партнерів.

У середньому передбачається фінансування близько 5,5 млрд грн до 2027 р. На всі країни в 2022 р. бюджет доступний для проведення певних досліджень — 835 млн євро. Тому чим швидше угоду буде ратифіковано і подано відповідну заявку на участь в програмі, тим швидше відповідні кошти надійдуть в Україну для проведення певних досліджень.

Після завершення обговорення Комітет прийняв рішення запропонувати Комітету з інтеграції рекомендувати Парламенту прийняти в першому читанні законопроєкт № 0171 за основу та в цілому.

ЗАКУПІВЛІ ЛІКІВ

Про поточний стан закупівель доповів Петро Ємець, заступник міністра охорони здоров’я України. Він поінформував, що станом на сьогодні за централізованими закупівлями лікарських засобів (вакцин) та медичних виробів здійснено та укладено договорів на суму 6,2 млрд грн. Це майже 90% від передбачуваного плану закупівель за номенклатурними позиціями цього року. Таким чином, закупівлі 2022 р. знаходяться на фінальній стадії, зокрема, за 13 напрямами закупівлі повністю завершено, за 14 напрямами завершено на 75–95% від запланованого. При цьому закуплено майже всі номенклатурні позиції як лікарських засобів, так і обладнання. Із загального обсягу закупівель лікарських засобів закуплено на 4,9 млрд грн, а обладнання — на 1,3 млрд грн.

Посадовець запевнив, що наразі в областях наявні достатні обсяги залишків лікарських засобів за всіма напрямами на загальну суму 6,9 млрд грн. Цих залишків вистачить на наступні 6 міс. Тому основні поставки закуплених в 2022 р. ліків будуть здійснені до березня 2023 р. Завдяки цьому області будуть безперервно забезпечені необхідними лікарськими засобами та медичними виробами.

Водночас за окремими напрямами МОЗ забезпечено прискорені поставки ліків, запасів яких наразі є недостатньо. У першу чергу мова йде про онкологічні лікарські засоби. Так, в комунікації з областями визначено 20 препаратів для лікування онкопатології у дорослих та 8 препаратів — у дітей, які наразі вкрай потрібні. Тому забезпечено прискорене їх постачання. Так, за 18 препаратами постачальники запевнили, що ліки буде доставлено до кінця жовтня, а за деякими позиціями — до кінця листопада.

Стосовно укладення договорів керованого доступу П. Ємець зауважив, що наразі в опрацюванні та на стадії перемовин знаходиться понад 10 препаратів за такими напрямами:

  • спінально-м’язова атрофія (СМА);
  • онкопатологія;
  • орфанні захворювання.

Також за результатами закупівель 2022 р. ДП «Медичні закупівлі України» (далі — МЗУ) очікує економію близько 1 млрд грн, який буде спрямовано на додаткові закупівлі ліків за договорами керованого доступу.

Едем Адаманов, в.о. генерального директора МЗУ, зазначив, що наразі вже розпочато збір потреби в лікарських засобах та медичних виробах на 2023 р., який відбувається через систему MedData. У грудні планується запустити пілотний проєкт за деякими групами ліків у E-Stock.

Через проблеми з постачанням енергетики МЗУ переглядає позицію щодо поставки в області відразу великих партій ліків. Натомість розглядається можливість поставки невеличкими партіями для перекриття поточних потреб закладів без необхідності розміщення ліків на довготривале зберігання в медичних закладах. Для цього за кілька місяців в МЗУ з’явиться власний склад для зберігання ліків.

Під час обговорення член Комітету Валерій Зуб поцікавився, чи є в МЗУ інформація про залишки онкологічних препаратів в конкретних закладах, оскільки за результатами закупівлі вказується, що забезпечено 100% потреби в онкологічних препаратах, а онкологи скаржаться на нестачу ліків.

В. Ляшко відповів, що така ситуація з онкологічними препаратами виникла через те, що неправильно були пораховані залишки ліків, і в заявках на потреби 2021 р. вказувалася кількість ліків, яка покривала лише 20% від фактичної потреби. Тому наразі МОЗ проведено закупівлі та вже розпочато поставки в Україну онкологічних препаратів, закуплених за кошти 2022 р. Певні категорії цих препаратів найближчим часом почнуть розвозитися по країні.

Також більшість перемовин за договорами керованого доступу стосуються саме інноваційних онкологічних препаратів.

Крім того, міністр звернув увагу, що на рахунках онкологічних центрів знаходяться суми коштів, які в рази перевищують фонд зарплати та витратні матеріали. Адже в Програмі медичних гарантій пакет медичної допомоги онкологічним хворим є одним із найкращих за виплатами. Завдяки цьому кожен онкологічний заклад може 100% забезпечити безкоштовне надання медичної допомоги на хірургічні втручання, хіміотерапію та терапевтичне лікування.

Після завершення обговорення В. Зуб погодився з пропозицією В. Ляшка разом провести перевірку кількох онкологічних центрів, лікарі яких скаржаться на нестачу ліків, щоб дізнатися причини цього та вирішити проблему.

ОТРИМАННЯ ЙОДИДУ КАЛІЮ

Член Комітету Лада Булах поцікавилася у МОЗ, чи забезпечена країна препаратом йодиду калію з метою зменшення впливу радіації на організм в разі виникнення такої загрози.

В. Ляшко відповів, що МОЗ забезпечило країну цим препаратом для того, щоб закрити критичну потребу в разі техногенної катастрофи або застосування рф забороненої зброї.

У першу чергу, роздача цих препаратів відбуватиметься через сімейного лікаря та новостворені пункти видачі, зокрема в бомбосховищах, де люди переховуватимуться від радіаційного пилу. Для цього від моменту появи загрози до крайнього терміну вживання йодиду калію є 8-годинний проміжок часу.

Окрім того, вже відбулася роздача йодиду калію в 30-кілометровій, а в деяких випадках 50-кілометровій зоні біля критично важливих об’єктів. Водночас через деякий час при спілкуванні з людьми, які його отримали, виявилося, що вони не пам’ятають, де саме вони зберігають і як потрібно його приймати. Тому МОЗ ще додатково доставлено в ці зони на склади і в центри первинної медичної допомоги йодид калію, щоб люди могли і там отримати цей препарат.

У цілому Міністерство продовжує працювати над забезпеченням населення препаратами йодиду калію та проводить навчання персоналу закладів охорони здоров’я для відпрацювання алгоритму дій у разі техногенної катастрофи або застосування рф забороненої зброї.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті