У ЄС буде посилено боротьбу із недовірою до вакцинації

12 Грудня 2022 11:00 Поділитися

У Європейському Союзі буде посилено боротьбу з недовірою до щеплень, а також розширено співпрацю зацікавлених сторін із підготовки до майбутніх викликів, повідомила Рада ЄС 9 грудня.

Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) і Європейський центр профілактики та контролю захворювань (European Centre for Disease Prevention and Control — ECDC) скликали 6 і 7 грудня в Амстердамі перше засідання Консультативної ради з імунізації та моніторингу вакцин (Immunisation and Vaccine Monitoring Advisory Board — IVMAB) Платформи моніторингу вакцин (Vaccine Monitoring Platform — VMP).

VMP є спільною ініціативою двох агентств для посилення постійного моніторингу безпеки та ефективності вакцин в Європейському Союзі (ЄС). З її допомогою EMA та ECDC координуватимуть і контролюватимуть фінансовані ЄС незалежні післяреєстраційні дослідження безпеки та ефективності вакцин, які проводяться в країнах ЄС.

«Завдяки новій платформі моніторингу вакцин у нас є інструмент, за допомогою якого ми надаватимемо пріоритет дослідженням, фінансувати незалежні дослідження та доповнювати наші знання про те, як вакцини працюють у реальному житті, — зазначила Емер Кук (Emer Cooke), виконавчий директор EMA. — Додаткові докази, отримані в результаті цих незалежних досліджень, посилять нашу здатність постійно контролювати безпеку та ефективність вакцин. Це підвищить надійність нашого прийняття рішень, що є важливим для формування та підтримки довіри людей до цих ключових продуктів».

Підґрунтя

Пандемія викликала низку важливих заходів на рівні ЄС. Одним із прикладів є створення Управління з питань готовності до надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я та реагування (Health Emergency Preparedness and Response Authority — HERA) для покращання готовності та підготовки медичних контрзаходів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), завдяки вакцинації щорічно запобігають близько 3,5–5 млн випадків смерті. Набагато більше випадків захворювань вдається уникнути, тим самим знижуючи навантаження на системи охорони здоров’я.

Однак показники охоплення вакцинацією в багатьох регіонах ЄС значно нижчі, ніж рекомендований рівень. За таких обставин інфекційні захворювання можуть повернутися. Прикладом тому є епідемія кору, яка спалахнула останніми роками в низці європейських країн.

За матеріалами www.consilium.europa.eu; www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті