На розширеному засіданні в КМУ вирішувалася доля фармацевтичного ринку

17 Листопада 2011 6:17 Поділитися

На розширеному засіданні в КМУ вирішувалася доля фармацевтичного ринку17 листопада поточного року в КМУ під головуванням Прем’єр-міністра Миколи Азарова відбулася нарада, присвячена ситуації на вітчизняному ринку лікарських засобів. У нараді взяли участь представники уряду, профільного міністерства, Державної служби України з лікарських засобів, Національної академії медичних наук України, фармацевтичних компаній, громадських організацій.

Відкриваючи нараду М. Азаров зазначив, що проблема доступності медичних послуг це не лише проблема доступності лікаря але й вартості лікування, зокрема лікарських засобів. За словами урядовця, стан справ у сфері ціноутворення на ліки залишає бажати кращого. Питання економічної доступності лікарських засобів для населення неодноразово піднімалася під час спільних нарад уряду за участі представників профільних органів виконавчої влади та суб’єктів фармацевтичного ринку – виробників лікарських засобів, оптових постачальників, аптечних закладів. М. Азаров повідомив, що під час таких нарад неодноразово поставало питання безпідставно великої кількості зареєстрованих в Україні лікарських засобів, при чому якість та ефективність деяких з них не відповідає європейським стандартам. З метою вирішення проблем із якістю ліків, які потрапляють на український ринок було прийнято постанову КМУ від 14 листопада 2011 р. № 1165 «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів».

З метою забезпечення ефективного використання коштів державного та місцевих бюджетів на закупівлю лікарських засобів і виробів медичного призначення було прийнято постанову КМУ від 08.08.2011 р. № 932, але, за словами М. Азарова, на сьогоднішній день питання об’єктивності цін на ліки не знято, особливо якщо розглядати його у контексті товаропровідного ланцюга – від виробника до роздрібного оператора. Залишається проблема штучного завищення вартості лікарських засобів для кінцевого споживача за рахунок завищення їх митної вартості. М. Азаров зазначив: «…невже такий імпортер не розуміє, що рано чи пізно, а скоріш за все рано, йому взагалі не доведеться працювати на нашому ринку. Ми зробимо так, що цей, так званий, учасник ринку піде».

Крім того, М. Азаров зазначив, що має місце контрабанда лікарських засобів, яка потрапляє у аптечні заклади. В першу чергу уряд хвилює якість таких препаратів.

Урядовець повідомив, що цільові перевірки, які проводилися на замовлення уряду, продемонстрували, що аптечні мережі, порушуючи чинне законодавство, встановлюють завищенні націнки на деякі лікарські засоби. На думку Прем’єр-міністра України за такі неправомірні дії суб’єкта господарювання слід негайно анулювати його ліцензію.

Проблемою є також те, що аптечні заклади формують асортимент виключно із дорогих препаратів. Тому уряд доручив МОЗ розробити обов’язковий мінімальний асортимент лікарських засобів для аптек та аптечних закладів, в який повинні увійти соціально значущі препарати, при чому виключно вітчизняного виробництва. Проте, за словами М. Азарова, МОЗ досі не виконав доручення уряду, зокрема, в оприлюдненому на сайті профільного міністерства проекті наказу МОЗ, яким пропонується затвердити такий перелік, не вказано, що ліки, визначені у ньому, вітчизняного виробництва.

Також М. Азаров підкреслив, що найбільш резонансною проблемою у сфері лікарського забезпечення населення є закупівля лікарських засобів за бюджетні кошти.

Олександр Аніщенко, міністр охорони здоров’я повідомив, що в умовах існуючого законодавчого регулювання ціноутворення на лікарські засоби, зокрема у світлі постанови КМУ від 08.08.2011 р. № 932,  постає проблема експертизи заявленої оптово-відпускної ціни.

Олексій Соловйов, голова Держлікслужби у своєму виступі надав дані щодо економічної доступності лікарських засобів в нашій країні та провів паралель між Україною та країнами ЄС, зазначивши, що європейська практика забезпечення економічної доступності ліків може бути застосована в Україні навіть за умови фактичної відсутності системи обов’язкового медичного страхування та інших атрибутів європейської моделі.

Детальніше про нараду читайте у найближчому номері «Щотижневика АПТЕКА» або на сайті www.apteka.ua.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті