Відкритий лист фармацевтичної громадськості

Відкритий лист фармацевтичної громадськості
Президенту України Ющенку В.А.

Шановний пане Президенте!

На пленарному засіданні 20 жовтня 2009 р. Верховна Рада України прийняла в цілому Закон України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначен­ня», запропонований народними депутатами від Комуністичної партії України П.М. Симоненком та В.Й. Матвєєвим.

Законом передбачено запровадження мораторію на підвищення цін на всі види лікарських засобів вітчизняного та закордонного виробництва, що використовуються населенням України та лікувальними закладами. Також передбачено, що на час дії мораторію лікарські засоби реалізуються за цінами, що склалися станом на 1 липня 2008 р.

Введення цього закону в дію призведе до вкрай небезпечних соціальних та економічних наслідків, оскільки його виконання є неможливим з низки важливих обставин.

Народними депутатами України не взятий до уваги ризик соціальної катастрофи, яку викличе прийнят­тя цього закону, зокрема:

  • тотальний дефіцит ліків, що спричинить медичну та епідеміологічну катастрофу в Україні;
  • зупинення функціонування всіх ланок фармацевтичного ринку — роздрібних аптечних мереж, дистриб’юторів та виробників, звільнення працівників або відправлення їх в безоплатні відпустки на невизначений термін через збитковість підприємств галузі;
  • блокування імпорту лікарських засобів та виробів медичного призначення, що становлять 75% ринку у грошовому вираженні, та скорочення виробництва вітчизняних ліків, для яких використовують імпортовані субстанції. Так, з 1 липня 2008 р. відбулася значна девальвація національної грошової одиниці у відношенні до основних іноземних валют. Це, безумовно, спричинило здорожчання імпортованих лікарських засобів у гривневому еквіваленті та унеможливило отримання кредитів для поповнення обігових коштів операторів ринку;
  • поява значної кількості фальсифікованих ліків на ринку України, а також стимулювання контрабандного імпорту.

Отже, введення закону в дію матиме жахливі для суспільства наслідки, які цілком протилежні цілям, що сформульовані його авторами.

Набуття чинності законом стане черговим ударом по інвестиційній привабливості та міжнародному авторитету України, рівень яких і без того було серйозно підірвано останнім часом. Нестабільність і непрогнозованість умов ведення діяльності суб’єктами фармацевтичного сектору протягом останнього року, неоднозначність сформульованих у законі вимог, недотримання яких, у свою чергу, може бути підставою не лише для втрати доходу, але й до суттєвих фінансових санкцій, можуть відкинути ринок України з поля зору міжнародних інвесторів, що працюють у сфері охорони здоров’я, на майбутні роки.

Фармацевтична громадськість серйозно занепокоєна очевидним ігноруванням положень Конституції України, оскільки в результаті прийняття закону не лише не дотримано встановлені законодавцями підходи до регуляторної політики, але й порушено принцип розподілу законодавчої та виконавчої гілок влади. Головним науково-експертним та Головним юридичним управліннями Верховної Ради України, незалежними експертами висловлені численні зауваження щодо невідповідності цього законо­проекту Конституції та чинному законодавству України. Так, на думку зазначених експертних установ, цей закон порушує норми ст. 6, 19, 116, 120 Конституції України, положення Бюджетного та Господарського кодексів, Законів України «Про ціни і ціноутворення», «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», та не відповідає правовим позиціям, викладеним Конституційним Судом України в його рішеннях від 02.03.1999 р. № 2-рп/99 та від 10.02.2000 р. № 2-рп/2000.

Шановний Вікторе Андрійовичу, просимо Вас як гаранта Конституції України, скористатися правом вето стосовно Закону України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

З повагою

Асоціація фармацевтичних виробників України,
П.І. Багрій
Всеукраїнська громадська організація «Аптечна професійна асоціація України»,
М.Ф. Пасічник
Асоціація фармацевтичних дистриб’юторів «ФармУкраїна»
В.В. Дудка
Американська торговельна палата в Україні,
Хорхе Зукоскі
Асоціація виробників інноваційних ліків «АПРаД»,
Ю.О. Савко
Комітет з питань охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації,
В.А. Ігнатов

Цей лист є дійсно відкритим зверненням, під яким свій підпис можуть поставити всі громадські об’єднання фармацевтичної галузі. Свої пропозиції та зауваження прохання надсилати до редакції «Щотижневика АПТЕКА» за адресою [email protected].

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті