МОЗ роз’яснює принцип роботи ДП «Медичні закупівлі України»

19 Липня 2019 5:26 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) нагадує, що наприкінці 2018 р. створено державне підприємство «Медичні закупівлі України» (далі — державне підприємство). Генеральним директором підприємства став Арсен Жумаділов, який переміг у відкритому конкурсному відборі та пройшов спеціальну перевірку.

Основна мета агенції — забезпечити подальший розвиток реформи закупівель лікарських засобів і стати центром закупівельної експертизи.

Підприємство наразі має декілька напрямків роботи:

  • допомагає у формуванні номенклатури (перелік лікарських засобів та медичних виробів, які закуповуються за державні кошти);
  • бере участь у формуванні технічних завдань для закупівель;
  • допомагає у зборі заявок та верифікації потреби у препаратах по регіонах;
  • забезпечує технічний супровід закупівель через міжнародні організації;
  • контролює виконання договорів;
  • бере участь у розвитку та адмініструванні електронних каталогів.

У майбутньому державне підприємство має повністю перебрати на себе функцію із закупівлі ліків та медичних виробів за кош­ти державного бюджету за стратегічними програмами. Повністю забезпечуватиме централізовані закупівлі ліків та медичних виробів через відкриті торги в системі ProZorro. У такому разі закупівля на суму менше ніж 200 тис. грн. вважатиметься допороговою закупівлею та відбуватиметься через електрон­ний каталог.

Електронний каталог лікарських засобів та медичних виробів має вигляд онлайн-магазину в системі ProZorro. Ця система дозволяє медичним закладам самостійно купувати ліки та медичні вироби. Наразі в системі вже зареєстровано понад 200 тис. постачальників.

Для регіонів закупівлі через державне підприємство не є обов’язковими. Але для ефективного використання коштів вони можуть звертатися до агенції як центральної закупівельної організації. Допорогові закупівлі для регіональних замовників, так само як і централізовані, зможуть відбуватися через електронний каталог.

При закупівлях понад 200 тис. грн. регіо­нальні замовники матимуть можливість працювати через рамкову угоду — закупівельний інструмент, який дозволяє кваліфікувати, організувати та обрати 4 та більше виробників того чи іншого товару та укласти з ними угоду, яка дозволить закуповувати необхідні препарати та обладнання швидше і дешевше.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті