Комітет заслухав підсумки реалізації ПМГ за 10 міс 2022 р.

18 Листопада 2022 9:57 Поділитися

17 листопада в онлайн-режимі відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет). Під час засідання Національна служба здоров’я України (НСЗУ) та Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) поінформували народних депутатів про стан реалізації Програми медичних гарантій (ПМГ) за 10 міс 2022 р.

Нагадаємо, що на сферу охорони здоров’я у 2022 р. було виділено рекордне фінансування — близько 200 млрд грн. З них на фінансування закладів за ПМГ передбачалося витратити 157,3 млрд грн.

За 10 міс цього року 3,4 тис. медичних закладів отримали кошти на загальну суму 118 млрд грн. Найбільше фінансування виділено на наступні напрямки:

  • первинка (17,5%);
  • стаціонарне лікування (12,4%);
  • хірургічна допомога (11,8%).

«Один із пріоритетів ПМГ — раннє виявлення онкологічних захворювань. Якщо в перші місяці війни рівень обстежень значно знизився, то наразі статистика показує, що кількість скринінгів на онкологічні хвороби повернулася на довоєнний рівень. Це важливо, бо лікувати пацієнта на ранніх стадіях хвороби ефективніше та значно дешевше для держави, ніж на пізніх», — зазначив Михайло Радуцький, голова Комітету.

Разом з тим істотно зменшилася кількість людей, які захворіли на СOVID-19. У 2021 р. (за 10 міс) було виявлено 288 тис. пацієнтів, у 2022 р. — 171 тис. осіб. Частково це пов’язано з тим, що не всі українці роблять тести для виявлення хвороби, крім того, у деяких прифронтових регіонах не ведеться повноцінно статистика. Відповідно, за прогнозами НСЗУ, до кінця року вдасться заощадити близько 5 млрд грн, які були заплановані на лікування українців у стаціонарах.

Голова Комітету звернув увагу на те, що найбільше запитань до МОЗ та НСЗУ стосувалися механізму контролю якості медичних послуг. Влітку Верховна Рада України ухвалила закон № 2347 про вдосконалення надання медичної допомоги. Одне з положень документа надає НСЗУ функцію моніторингу послуг відповідно до умов договору.

За словами керівника НСЗУ Наталі Гусак, раніше в департаменті, який займався цим питанням, працювало лише 17 людей. На перевірку даних від 17 лікарень вони витрачали приблизно 7 міс. Відповідно, перевірити більшу частину із 3 тис. медичних закладів вони фізично не встигали.

«Наразі департамент розширено, нові співробітники в регіонах проходять навчання. Незабаром НСЗУ планує подати на засідання Уряду новий порядок проведення оцінки якості медичних послуг відповідно до умов договору. Перевірки проводитимуться планово (наприклад за пріоритетними напрямками) та позапланово (перевірка внесених електронних даних та за скаргами пацієнтів). Тож, залишилося почекати, коли механізм перевірки якості медичних послуг повноцінно запрацює», — резюмувала Н. Гусак.

За матеріалами t.me/radutsky

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті