Кабмін хоче скасувати обов’язковий друк законів

25 Жовтня 2019 10:48 Поділитися

Кабінет Міністрів Украї­ни повідомляє про ініціювання скасування обов’язкового друку законів та підзаконних нормативних актів у газеті «Урядовий кур’єр», що названо «архаїзмом». В обґрунтуванні цього нововведення зазначається про недоцільність витрат матеріальних та людських ресурсів на друк та розповсюдження газет із одночасним розміщенням усіх чинних законодавчих актів на веб-сторінках органів виконавчої влади. У разі прийняття даної ініціативи всі документи, включно з документами Уряду, оприлюднюватимуться на єдиному веб-порталі органів виконавчої влади.

За повідомленням міністра Кабінету Міністрів України Дмитра Дубілета на його офіційній сторінці в соціальній мережі, вчора в Парламент було подано законопроект, яким пропонується публікувати закони та інші нормативно-правові акти на офіційних державних сайтах, а не на папері. На думку міністра, саме так і належить робити у ХХІ сторіччі. Він також зазначає, що в Україні неодноразово відбувалися випадки маніпуляцій через типографії, які відтягували набуття законами чинності шляхом затримки публікацій.

Отже, після прийняття проекту закону Парламентом усі нормативно-правові акти вважатимуться опублікованими та оприлюдненими після їх розміщення на офіційних державних веб-ресурсах. Разом з тим питання про долю офіційних друкованих видань «Урядовий кур’єр» і «Голос України» поки залишається відкритим і вирішуватиметься вже після розгляду даної ініціативи.

Після розміщення зазначеного повідом­лення Д. Дубілетом серед громадян почалася дискусія щодо доцільності такого рішення, в тому числі через можливі підміни текстів законів і підзаконних актів на електронних ресурсах після їх розміщення, а також можливих маніпуляцій з датами набрання чинності та введення в дію. Міністр у відповідь на всі закиди пояснив, що офіційні документи публікуватимуться не просто як текст, а як документ із накладенням електронного цифрового підпису (ЕЦП) з міткою часу. На його думку, ЕЦП гарантуватиме можливість відслідкувати зміну будь-якої літери в документі та можливість побачити час накладення ЕЦП на нього. І навіть у разі виникнення певної проблеми залишаються ті паперові тексти, які розсилаються одразу після прийняття нормативно-правового акту в усі державні архіви.

Нагадаємо, що 06.09.2019 р. до Парламенту було подано законопроект № 1036-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення депутатських запитів». Ним пропонувалося внести зміни в тому числі до Закону України від 10.02.2010 р. № 1861-VI «Про Регламент Верховної Ради України» в ту частину, якою визначено порядок опублікування, зберігання законів, постанов та інших актів Верховної Ради. Згідно з ними пропонувалося вважати офіційним опублікуванням законів та інших актів Парламенту не тільки їх публікацію в зазначених друкованих засобах, але й розміщення на офіційному веб-сайті Верховної Ради України. 17 жовтня 2019 р. цей законопроект було прийнято та згодом направлено на підпис Президенту.

Відповідно, текст нового закону поки не опубліковано, однак згідно з текстом проекту, підготовленого до другого читання, у нього вносилися правки. У попередній редакції законопроекту публікація в офіційних друкованих ЗМІ або їх розміщення на сайті Верховної Ради вважалися офіційним опуб­лікуванням. Проте в новій редакції поняття офіційного опублікування та офіційного оприлюднення вже відокремлені. Так, пуб­лікація законів та інших актів Парламенту в офіційних друкованих ЗМІ та їх оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради є, відповідно, офіційним опублікуванням та офіційним оприлюдненням.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті