Опубліковано проєкт Порядку реалізації ПМГ у 2020 р.

31 Січня 2020 7:49 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) 28 січня 2020 р. опублікувало для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання удосконалення реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році», яким пропонується визначити механізми забезпечення оплати медичних послуг за надання:

  • екстреної медичної допомоги;
  • вторинної (спеціалізованої) допомоги;
  • третинної (високоспеціалізованої) допомоги;
  • паліативної медичної допомоги;
  • допомоги дітям до 16 років, а також у звʼязку з вагітністю та пологами;
  • послуг з медичної реабілітації.

Зокрема, проєктом передбачено затверд­ження Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 р. (далі — Порядок), який застосовуватиметься Національною службою здоров’я Украї­ни (НСЗУ) для:

  • первинної медичної допомоги та для реімбурсації лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету ІІ типу (окрім інсулінів) — з дня його офіційного опублікування;
  • екстреної, вторинної (спеціалізованої), третинної (спеціалізованої), паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років, медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами — з 01.04.2020 р.;
  • реімбурсації інсулінів для лікування цукрового діабету та лікарських засобів для лікування нецукрового діабету — з 01.10.2020 р.

Разом з тим, передбачено, що даний Порядок НСЗУ застосовуватиме до 31 грудня 2020 р. до всіх закладів охорони незалежно від форми власності та фізичних осіб — підприємців, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій (ПМГ) з НСЗУ, а також до суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами та уклали договір про реімбурсацію.

Оплата наданих послуг здійснюватиметься НСЗУ за тарифами та коригувальними коефіцієнтами, визначеними в Порядку, після надання зазначеними закладами та суб’єктами звітів про медичні послуги, у межах бюджетних асигнувань на відповідний період та за відповідним напрямом. Віднесення наданої медичної послуги до такої, що входить до конкретного пакета ПМГ, відбуватиметься на основі діагнозу та/або проведених медичних процедур, операцій, відповідно до затвердженої Міністерством таблиці співставлення медичних послуг з кодами національного класифікатора НК 025:2019 «Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я» та/або націо­нального класифікатора НК 026:2019 «Класифікатор медичних інтервенцій», затвердженого Мінекономіки.

Для первинної медичної допомоги тариф встановлюється як базова капітаційна ставка за обслуговування 1 пацієнта, яка становить 600,48 грн на рік. Залежно від вікової групи пацієнта до тарифу також застосовується коефіцієнт: від 0 до 5 років — 2,465; від 6 до 17 років — 1,356; від 18 до 39 років — 0,616; від 40 до 64 років — 0,739; понад 65 років — 1,232. Крім того, передбачено застосування коефіцієнтів залежно від рівня перевищення ліміту обслуговування пацієнтів.

Для екстреної медичної допомоги (ЕМД) тариф встановлюється як глобальна ставка, розрахована на основі базової капітаційної ставки за готовність надати медичні послуги, пов’язані з ЕМД, протягом 9 міс для 100 пацієнтів, та становить 11 661,24 грн.

Глава 3 Порядку визначає механізм оплати хірургічних операцій дорослим та дітям у стаціонарних умовах та стаціонарної допомоги дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій за 2 пакетами: хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах та стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення операцій. За ці медичні послуги тариф встановлюється як комбінація глобальної ставки та ставки на пролікований випадок, розрахованих на основі базової ставки на пролікований випадок. Базова ставка становить 4563,64 грн, до неї також застосовуватимуться коригувальні наступні коефіцієнти:

1) коефіцієнт збалансованості бюджету, що розраховується не рідше 1 разу на квартал;

2) коефіцієнт готовності надавати медичну допомогу цілодобово (1,3);

3) ваговий коефіцієнт діагностично-споріднених груп.

Тариф з надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті в стаціонарних умовах встановлюється як ставка на пролікований випадок і дорівнює 19 332,31 грн, при гострому інфаркті міокарда — 16 001,43 грн. Тариф на медичні послуги з надання медичної допомоги при пологах визначатиметься також як ставка на пролікований випадок, яка становить 8136,03 грн.

Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках оплачуватиметься за тарифом, який встановлюється як ставка на пролікований випадок, розрахована на основі базової в розмірі 29 678,86 грн. До ставки залежно від складності наданої медичної послуги передбачено застосування коригувальних коефіцієнтів.

Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована), а також медична реабілітаційна допомога, ургентна стоматологічна та планова стоматологічна допомога дітям до 16 років оплачуватиметься за тарифом, який встановлюється як глобальна ставка на 9 міс за готовність надати 100 послуг, розрахована на основі базової ставки 4942,00 грн. До неї застосовуватимуться коригувальні коефіцієнти залежно від складності наданої послуги.

Порядком передбачено також окремі тарифи та коригувальні до ставок коефіцієнти за надання медичних послуг з проведення мамографії, гістероскопії, езофагодуоденоскопії, колоноскопії та інших послуг, серед яких:

  • лікування пацієнтів методом екстракорпорального гемодіалізу в амбулаторних умовах;
  • діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкологічних захворювань;
  • діагностика та радіологічне лікування онкологічних захворювань;
  • психіатрична допомога;
  • лікування туберкульозу;
  • діагностика, лікування та супровід осіб з вірусом імунодефіциту людини;
  • інші медичні послуги.

Пропозиції та зауваження щодо проєкту постанови прийматимуться в письмовому або електронному вигляді протягом 15 днів з дня оприлюднення на адресу МОЗ: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат медичних послуг, тел.: (044) 254-04-11, e-mail: [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті