На основі мультидисциплінарного підходу ми розвиватимемо надання допомоги дітям з онкопатологією — Максим Степанов

22 Січня 2021 2:14 Поділитися

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час онлайн-брифінгу 22 січня повідомив, що за минулу добу зафіксовано 5348 нових випадків COVID-19, серед захворілих 164 дитини та 225 медичних працівників. Окрім того, за минулу добу:

  • госпіталізовано — 1900 осіб;
  • летальних випадків — 163;
  • одужало — 14 239 осіб;
  • здійснено 43 593 тестування, із них методом полімеразної ланцюгової реакції — 23 410 та методом імуноферментного аналізу — 20 183.

Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано у м. Київ (507), Дніпропетровській (414), Львівській (370), Запорізькій (350) та Київській (313) областях.

Очільник відомства зазначив, що Національна стратегія контролю онкологічних захворювань до 2030 р. передбачає розвиток високоякісної, скоординованої, доступної діагностики та лікування онкологічних захворювань у дітей на основі мультидисциплінарного підходу. Для досягнення вказаної мети МОЗ планує:

  • запровадити навчання щодо дитячої онкології педіатрів та сімейних лікарів для підвищення рівня виявлення дитячого раку та покращення моніторингу результатів лікування;
  • реорганізувати заклади медичної допомоги дітям зі злоякісними новоутвореннями;
  • імплементувати відповідно до європейських стандартів вимогу щодо допуску до лікування злоякісних новоутворень у дітей лише тих закладів охорони здоров’я, які лікують щонайменше 30 випадків злоякісних новоутворень у дітей на рік тощо.

Заступник міністра з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко поінформував, що у січні 2021 р. МОЗ розпочало прийняття заявок від фармацевтичних виробників щодо оновлення Реєстру лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» та, відповідно, було затверджено реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби. Як зазначив заступник міністра, фармвиробники можуть подавати заявки до Національної служби здоров’я України для включення своїх препаратів до програми реімбурсації за умови, що ціни на їх препарати не будуть перевищувати ціни, визначені в затвердженому реєстрі. Також він зазначив, що затвердження оновленого реєстру лікарських засобів, що підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки», відбудеться в лютому поточного року.

Окрім того, І. Іващенко повідомив, що за ініціативою МОЗ Урядом було прийнято рішення про внесення змін до переліку лікарських засобів за програмою «Доступні ліки», додавши 3 нові позиції: варфарин, ніфедипін та ацетилсаліцилову кислоту в таблетованій формі. Ще одним рішенням Кабміну було затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію.

«Одним з важливих напрямів роботи Міністерства є нормативне регулювання обігу наркотичних речовин. З цією метою МОЗ було внесено зміни до наказу від 1 серпня 2000 р. № 188 та зареєстровано відповідний наказ у Міністерстві юстиції України, яким чітко встановлюються невеликі, великі та особливо великі розміри наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів які знаходяться в незаконному обігу. Додатково МОЗ розробило проєкт наказу «Про затвердження порядку залучення підприємств, установ та організацій для проведення експертизи документів та виконання окремих робіт під час проведення процедури підтвердження відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики», — поінформував І. Іващенко.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті