За відсутності тестувань на стрептокок фармацевти відпускають антибіотик вдвічі частіше

25 Січня 2022 12:33 Поділитися

«Брати мазок чи ні» («To swab or not to swab?») — так називається стаття за результатами вивчення впливу скасування вимоги щодо тестування на стрептококи групи А в аптеці перед відпуском антибіотиків.

Під час пандемії COVID-19, коли тимчасово було погоджено нову модель обслуговування без рутинного застосування тестування, кількість призначення антибіотиків зросла з 27 до 63%, повідомляють автори. Вони провели аналіз даних консультацій у рамках сервісу «Послуги тестування та лікування болю в горлі» (Sore Throat Test and Treat — STTT) у громадських аптеках Уельсу, отриманих за два періоди:

  • з листопада 2018 р. (дата запуску сервісу) до вересня 2019 р. (до пандемії);
  • з листопада 2020 р. (дата введення нової моделі обслуговування) до травня 2021 р.

Результати свідчать про те, що під час обслуговування за звичайною програмою STTT частота відпуску антибіотиків становила 27%, а після запровадження тимчасового режиму збільшилася до 63%. При цьому відсоток пацієнтів, яким не призначали антибіотик, незважаючи на їх високий бал за шкалою вираженості симптомів, зменшився з 56 до 9,3%.

На основі отриманих даних автори дійшли попереднього висновку про те, що на кожні 100 консультацій у рамках STTT щодо пацієнтів з числом балів ≥3 за шкалою Centor або FeverPAIN ≥2, використання тестування може відкласти 36, а у випадках із високими значеннями за шкалою клінічної оцінки — навіть 47 курсів антибіотикотерапії, що свідчить про те, що модель із застосуванням тестування є оптимальною. Вона може сприяти зменшенню кількості призначень антибіотиків для лікування пацієнтів із симптомами болю в горлі. Ці висновки мають значення для надання послуг STTT під час та після пандемії COVID-19.

За матеріалами academic.oup.com

Mantzourani E., Cannings-John R., Evans A., Ahmed H. To swab or not to swab? Using point-of-care tests to detect Group A Streptococcus infections as part of a Sore Throat Test and Treat service in community pharmacy. J Antimicrob Chemother. 2022 Jan 17: dkab470. doi: 10.1093/jac/dkab470. Epub ahead of print. PMID: 35038341.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті