Польські аптеки підтримують перелік ліків, яких критично не вистачає в аптеках

22 Лютого 2022 1:43 Поділитися

Цікавий ресурс, корисна інформація. Способом подання та інформаційним наповненням нашу увагу привернув www.gdziepolek.pl. У широкому інформаційному просторі він з’явився у зв’язку з даними про дефіцит ліків у польських аптеках, що за напруженістю подібний до ситуації на початку пандемії (весна 2020 р.). Цей сайт-агрегатор щодо наявності ліків у польських аптеках, крім безпосереднього призначення, публікує дані аналітичного та практичного характеру, зокрема, відповіді на запитання клієнтів аптек. До речі, сайт реалізує перемикання основного, рамочного, тексту на одну з п’яти мов: німецьку, англійську, італійську, польську та російську.

Отже, у лютому 2022 р. перелік ліків, яких критично не вистачає в аптеках, збільшився (рисунок). Наразі їх 35. Два місяці тому не вистачало лише половини (за кількістю) найменувань препаратів, проте у грудні 2019 р. (максимум за період спостереження) ця кількість становила 50. За методикою, що використовується з самого початку, критичним вважається дефіцит зі зниженням доступності рецептурного препарату на 50% і більше та відсутність легкодоступних замінників. Слід зазначити, що чинний (від 29.12.2021 р.) офіційний перелік лікарських засобів, яким загрожує зниження доступності (lista leków zagrożonych brakiem dostępności), що оновлюється кожні 1–2 міс), налічує 215 позицій, багато з яких представлені різними препаратами інсуліну. Аналогічну кількість пунктів — 244 — містить щоденно оновлюваний перелік препаратів, про проблеми з доступністю яких повідомили власники реєстраційних посвідчень, представники Федерального інституту лікарських засобів та медичних виробів (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte — BfArM) Німеччини.

Рисунок. Кількість ліків, яких критично не вистачало в аптеках (квітень 2020 р. — лютий 2022 р.)

До списку відсутніх ліків входять препарати будесоніду, низькомолекулярного гепарину та  амантадину. Розширення переліку значною мірою пов’язане зі збільшенням попиту на продукти, які використовуються для лікування пацієнтів із вірусною інфекцією SARS-CoV-2. Нинішній список ліків, яких не вистачає в аптеках, налічує аж 35 найменувань.

Особливо велику частку в списку дефіцитів займають препарати будесоніду. Цей інгаляційний препарат у дозі 800 мкг двічі на добу входить до рекомендацій Польської асоціації епідеміологів та лікарів-інфекціоністів (Polskie Towarzystwо Epidemiologów i Lekarzy Chorób Zakaźnych) щодо COVID-19 для пацієнтів з 1-ю стадією захворювання, тобто, з нормальною оксигенацією, що не потребують госпіталізації.

Складною залишається ситуація на польському ринку низькомолекулярного гепарину. Ці антикоагулянти широко використовуються при COVID-19 для запобігання розвитку судинних ускладнень. На жаль, не можна легко збільшити їх виробництво, в основі якого лежить природний ресурс — слизова оболонка кишечнику свиней.

У червні 2021 р. Sanofi, компанія-виробник препарату Clexane (еноксапарин), надала ресурсові www.gdziepolek.pl коментар стосовно ситуації, що склалася. У ньому зазначено, що обсяги постачання сировини зменшуються вже багато років (одна з причин — африканська чума свиней). Виробничий процес є біотехнологічно дуже сучасним, а термін виробництва кінцевого продукту займає близько 8 міс. Це пов’язано із закономірним зростанням собівартості продукції. За останні 5 років ціни на сировину для виробництва гепарину зросли більш ніж удвічі, при цьому гепарин, який використовується компанією для виробництва препарату, становить понад 50% вартості його виробництва.

Також є проблеми з доступністю:

  • FSME-IMMUN 0,5 ml — вакцини для профілактики кліщового енцефаліту, першу та другу дози якої краще приймати взимку, а третю — навесні;
  • антибіотика Ceclor (як зазначено на сайті, це єдиний препарат цефаклору на ринку);
  • Hidrasec (рацекадотрил) у формі гранул — відносно нового протидіарейного препарату; форми, що наявні на ринку, призначені для дорослих;
  • препарату Tussipect (ефедрину гідрохлорид + екстракт чебрецю + сапонін) — його можна використовувати як фармацевтичну сировину при виготовленні рецептурних ліків, згідно з чинним наказом (Dz.U.2012.1259) міністра охорони здоров’я від 6 листопада 2012 р.

У статті також згадано про Paxlovid (PF-07321332/ритонавір), новий препарат від Pfizer для використання на ранніх стадіях COVID-19, якого поки що немає в Польщі. За повідомленнями засобів масової інформації, МОЗ веде переговори, спрямовані на закупівлю цього лікарського засобу. До цього часу Державне агентство стратегічних резервів (Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych) надало клінікам та деяким медичним організаціям препарат Lagevrio (молнупіравір).

За матеріалами www.gdziepolek.pl; sip.lex.pl; www.bfarm.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті