Удосконалення надання медичної допомоги: профільний комітет підтримав законопроєкт № 6306 до другого читання

13 Червня 2022 6:46 Поділитися

13 червня під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування було розглянуто законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги» (реєстр. № 6306, друге читання).

Нагадаємо, законопроєктом № 6306 передбачено:

  • усунення розбіжностей та неузгодженостей у законодавстві щодо реалізації Програми медичних гарантій (ПМГ);
  • встановлення можливості обробки персональних даних з метою моніторингу виконання договорів про медичну допомогу;
  • вимогу до заявника (лікарні) відповідати вимогам закупівлі та специфікації під час укладання договору з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) в рамках ПМГ та їх контактування з урахуванням потреб у наданні медичної допомоги в ме­жах госпітального округу;
  • об’єднання понять вторинної та третинної медичної допомоги;
  • деталізацію процедури надання платних послуг державними та комунальними закладами охорони здоров’я і т.д.

Під час обговорення законопроєкту Олексій Яременко, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції, зауважив, що актуальність прийняття цього проєкту підвищилася з початком повномасштабної агресії рф проти України. Адже в проєкті документа серед іншого визначалося, що Уряд встановлюватиме мінімальну оплату праці медичних працівників, також буде врегульовано модель госпітальних округів. МОЗ пропонує доповнити цей законопроєкт положенням щодо запровадження засад з реімбурсації лікарських засобів і допоміжних засобів з 1 липня 2023 р. замість 1 січня 2024 р., як це передбачалося раніше.

Крім того, в законопроєкт додано положення щодо створення тимчасової адміністрації в закладах охорони здоров’я державної та комунальної власності в період надзвичайного, воєнного стану та надзвичайної ситуації. Рішення про створення тимчасової адміністрації прийматиметься Урядом і реалізовуватиметься МОЗ. На думку спікера, запровадження таких адміністрацій необхідне в кризових ситуаціях, оскільки це покращує координацію роботи на центральному рівні.

Також, якщо раніше, згідно з текстом законопроєкту, медичну допомогу не могли надавати державні установи наукового напрямку, то наразі редакцією документа дозволяється забезпечувати спеціалізовану допомогу лікувально-діагностичним підрозділам наукових установ медичного спрямування, клінічними базами закладів освіти у сфері охорони здоров’я, університетськими клініками.

Після завершення обговорення було прийнято рішення  врахувати 20 поправок до тексту законопроєкту, частково — 4 поправки і відхилити 19 поправок, а також рекомендувати Парламенту прийняти запропоновану Комітетом редакцію законопроєкту № 6306 в другому читанні та в цілому як закон.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті