Чому віспа — не мавпяча, та де її епіцентр?

16 Червня 2022 10:01 Поділитися

Епіцентр спалаху мавпячої віспи тепер знаходиться не в Африці, як раніше, а в Європі: на цей континент припадає 85% усіх випадків. «Масштаби цього спалаху становлять реальний ризик; чим довше циркулює вірус, тим ширшим буде його охоплення і тим більше хвороба поширюватиметься в неендемічних країнах», — зазначив Ханс Клюге (Hans Kluge), європейський голова Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). До травня збудник і хвороба були відомі майже винятково в Африці, але вперше його виявили в Данії в 1958 р. — в лабораторії у мавп. Однак зараз ці тварини заражаються лише випадково. Згідно з сучасними відомостями, вірус частіше поширюється серед дрібних гризунів. З огляду на це ВООЗ має намір перейменувати і збудника, і захворювання.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань (European Centre for Disease Prevention and Control — ECDC) повідомив, що станом на 15 червня у 22 країнах ЄС/Європейської економічної зони (ЄЕЗ) було зареєстровано загалом 1160 підтверджених випадків віспи мавп. Більшість з них виявлено у молодих чоловіків, що мають секс з чоловіками. Смертельних випадків не відмічали. Також зареєстровано 724 підтверджених випадки віспи мавп у 13 країнах, що не входять до ЄС/ЄЕЗ: Великобританії (470), Канаді (112), США (72), Швейцарії (20), Австралії (13), Об’єднаних Арабських Еміратах (13), Аргентині (5), Гані (5), Мексиці (5), Ізраїлі (4), Бразилії (3), Марокко (1) і Венесуелі (1).

На цей момент оцінка ризику ECDC не відрізняється від попередньої, яку було надано 23 травня. Ймовірність поширення мавпячої віспи в осіб, які мають кількох статевих партнерів в ЄС/ЄЕЗ вважається високою. Вірус віспи мавп може викликати важкі захворювання у певних груп населення (маленькі діти, вагітні, люди з ослабленим імунітетом). Однак ймовірність випадків тяжкого захворювання поки не може бути точно оцінена. Загальний ризик визначається як помірний для осіб, які мають кількох статевих партнерів, і низький для широкої популяції. Найважливішими варіантами реагування залишаються виявлення випадків і відстеження контактів, а також залучення громади та повідомлення про ризики.

У той же час голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус ініціював створення комітету з надзвичайних ситуацій на наступний тиждень через стурбованість зростанням кількості випадків віспи мавп у всьому світі. Перше засідання комітету з надзвичайних ситуацій заплановано на 23 червня. Комітет має вирішити, чи є ситуація, що склалася, «надзвичайною у сфері охорони здоров’я міжнародного значення». Така оцінка є найвищим рівнем тривоги, який може ввести ВООЗ. Це визначення не має прямих практичних наслідків, але має закликати до дій країни-члени. Рішення ВООЗ про те, що спалах є глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я, може допомогти прискорити дослідження та фінансування для стримування захворювання. Наразі такий рівень попередження застосовують тільки до COVID-19 та поліомієліту.

Генеральний директор ВООЗ зазначив, що настав час подумати про посилення реагування, оскільки вірус поводиться незвично, уражено багато країн, і існує потреба в міжнародній координації. «Ми не хочемо чекати, поки ситуація вийде з-під контролю», — зазначив директор ВООЗ з надзвичайних ситуацій в Африці Ібрагіма Сосе Фолл (Ibrahima Socé Fall). Спеціаліст ВООЗ Розамунд Льюїс (Rosamund Lewis) підкреслила, що ВООЗ вже надала країнам-членам велику кількість технічних порад щодо того, як боротися з випадками віспи мавп. Зокрема, розроблено робочі рекомендації з вакцинації. Згідно з ними ВООЗ не вважає масові щеплення необхідними. Живі вакцини, розроблені проти віспи, яка була ліквідована в 1980 р., можуть запропонувати певний захист від віспи мавп, але поки що майже не проводилося жодних досліджень з цього приводу. ВООЗ закликала всі країни ділитися з іншими запасами вакцини проти віспи.

За матеріалами www.ecdc.europa.eu; www.reuters.com; www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті