Які щеплення під час війни безоплатно можуть зробити дорослі і діти? Інформує НСЗУ

01 Липня 2022 12:44 Поділитися

За 4 міс повномасштабної війни понад 532 тис. українців отримали планові та рекомендовані щеплення, з них більше 358 тис. — діти віком до 16 років*. Тоді як за 4 міс до війни загалом вакцинацію пройшли понад 500 тис. українців. Про це йдеться на сайті Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Як зазначається в повідомленні, щеплення допомагають запобігти найпоширенішим інфекційним захворюванням, зокрема дифтерії, правцю тощо. Тому важливо не відкладати вакцинацію і дотримуватися графіку щеплень. Дорослі та діти можуть отримати планові щеплення безоплатно. Як саме це зробити, розповідає НСЗУ.

Які щеплення можна зробити безоплатно?

Планові щеплення входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Їх можна отримати безоплатно за Програмою медичних гарантій у межах пакета «Первинна медична допомога».

Мова йде про щеплення від 10 найпоширеніших та небезпечних хвороб: гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія і правець, кашлюк, поліомієліт, гемофільна інфекція.

«Більшість із цих вакцин ми отримуємо в ранньому дитинстві. Одні вакцини формують імунітет на все життя після 1–2 доз, наприклад, проти туберкульозу або кору, паротиту і краснухи (щеплення КПК). Іншим вакцинам потрібно 5–6 доз для вироблення достатнього рівня антитіл, наприклад, проти кашлюку чи поліомієліту. Тоді як проти дифтерії і правця потрібно вакцинуватися щодесять років після 16 років. Тож, уперше дорослі повторно повинні вакцинуватися у 26», — зазначають у НСЗУ.

Наталія Гусак, голова НСЗУ, зауважує, що попри війну українці вакцинуються. Зараз по країні спостерігаються довоєнні середньомісячні показники щеплених. Але водночас змінилися показники вакцинації від регіону до регіону.

Наприклад, у Харківській обл. кількість вакцинацій зменшилася на 59%, у Запорізькій — на 60%. Тоді як у Черкаській та Вінницькій, навпаки, — зросла на 100 і 72% відповідно тощо. «Це говорить про доступність первинної медичної допомоги в країні. Про те, що люди, які вимушено покидають домівки, переїжджають в іншу область — можуть подбати про своє здоров’я в будь-якому куточку країни, звернутися до лікаря, зробити необхідні щеплення. Незважаючи на війну, медична система злагоджено працює в інтересах пацієнтів», — наголосила очільник служби.

Також у НСЗУ підкреслюють, що важливо не ігнорувати графік вакцинації та за можливості робити всі щеплення своєчасно.

Як отримати щеплення під час війни?

Для планової вакцинації важливо мати укладену декларацію з лікарем. Отримати щеплення можна в комунальних закладах первинної медичної допомоги, а також у приватних медичних закладах і в лікарів — фізичних осіб — підприємців, які підписали договір з НСЗУ та мають можливість проводити вакцинацію. Внутрішньо переміщені особи, які переїхали в інші регіони країни, можуть розраховувати на первинну медичну допомогу включно з вакцинацією навіть без декларації.

«Щоб знайти медичний заклад первинної медичної допомоги, телефонуйте за номером 16-77 — контакт-центр НСЗУ. Оператори підкажуть, де знайти найближчий пункт первинної медичної допомоги», — йдеться в повідомленні.

Під час щеплення НСЗУ також радить уточнити, чи лікар вніс дані про вакцинацію в Електронну систему охорони здоров’я. Адже це гарантія, що інформація про факт отримання щеплення збережеться і не загубиться, що може трапитися з паперовими довідками і медичними картками.

За матеріалами nszu.gov.ua

*Згідно з даними Електронної системи охорони здоров’я.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті