Парламент підтримав законопроєкт щодо посилення контролю за відпуском ліків

Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування разом з МОЗ продовжує працювати над впровадженням електронного рецепта. 18 липня народні депутати в першому читанні проголосували за законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів» (реєстр. № 7444). Документ встановлює відповідальність медичних працівників та фармацевтів:

  • у разі призначення рецептурного лікарського засобу без рецепта;
  • за призначення наркотичних засобів без е-рецепта;
  • за відпуск в аптеках рецептурних ліків без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням порядку продажу препаратів.

У разі ухвалення законопроєкту № 7444 у другому читанні він почне діяти через 3 міс після закінчення воєнного стану.

«Також наш Комітет наполягає на розгляді законопроєкту № 7445. Він вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення: встановлює штраф у розмірі 5,1 тис. грн за порушення норм, передбачених законопроєктом № 7444. Найближчим часом очікуємо на розгляд законопроєкту № 7445», — прокоментував голова Комітету Михайло Радуцький.

Паралельно МОЗ України продовжує поетапно вводити електронний рецепт. З 1 серпня антибіотики в аптеках відпускатимуть за електронним рецептом. Винятки — лікарні, які знаходяться на лінії фронту чи в окупації. У таких закладах лікар зможе виписувати паперові рецепти.

Е-рецепт на антибіотики — це перший етап впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні. Другий етап — е-рецепт на наркотичні засоби, третій — на всі рецептурні препарати. Детальніше про це за посиланням.

За словами М. Радуцького, законопроєкти № 7444 та № 7445 дозволять створити законодавчу базу на післявоєнний період для повноцінного запуску е-рецепта.

За матеріалами t.me/radutsky

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті