Е-рецепт на антибіотики: погляд професійної спільноти

23 Серпня 2022 12:19 Поділитися

Раніше Міністерство охорони здоров’я інформувало про те, що за 15 днів з моменту впровадження функціоналу електронного рецепта (е-рецепт) на антибіотики, яке відбулося 1 серпня, по всій країні було виписано понад 32 тис. е-рецептів. Також наразі майже 16 тис. аптечних пунктів уже працюють із електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ). Це число включає більшість великих аптечних мереж в Україні.

Громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України» (ГС «АПАУ»), зі свого боку, прокоментувала запровадження е-рецепта на антибіотики.

«Аптечна професійна асоціація України була однією з перших, хто наголошував на необхідності впровадження е-рецептів на антибіотики. Більшість великих аптечних мереж, що є членами нашої асоціації, уже працюють із електронним відпуском лікарських препаратів за програмою реімбурсації «Доступні ліки». Інші — поступово долучаються та підключаються до ЕСОЗ.

Це важливо, оскільки це ще один цивілізаційний крок нашої країни вперед до відповідального споживання рецептурних лікарських засобів. І це велика відповідальність не тільки аптечних та медичних  працівників, але першочергово — пацієнтів», — прокоментував Володимир Руденко, директор ГС «АПАУ».

У повідомленні ГС «АПАУ» наголошується, що при своєчасній підготовці та реєстрації в ЕСОЗ процес роботи з е-рецептами є простим та зрозумілим для працівників аптек. Технічно погашення їх не займає більше кількох хвилин, а функціонал дозволяє пацієнту розділити покупку на кілька разів.

Своїми враженнями від запровадження нового функціоналу також поділилася Інна Мовчун, провізор аптеки. «Ми ще за місяць були готові до цього кроку — завчасно пройшли навчання, отримали інструкції, тому все пройшло досить органічно. Радимо колегам не відтягувати підключення, оскільки пів року промайне швидко. Дуже зручно, що в системі є можливість обрати частковий відпуск ліків. Адже не завжди пацієнту треба за один раз купувати всю кількість, призначену в рецепті.

Так, пацієнт може розділити покупку і придбати ліки пізніше в іншій аптеці. У такому разі ми просто ставимо штамп про відпуск на довідці та вказуємо кількість відпущеного препарату», — повідомила вона.

За матеріалами apau.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті