Митниця саботує виконання урядового рішення щодо звільнення від сплати мита під час ввезення медичних виробів — AMOMD®

05 Грудня 2022 12:01 Поділитися

Асоціація «Оператори ринку медичних виробів»® AMOMD® (далі — Асоціація) повідомляє про ситуацію, що склалася навколо неправомірного застосування норм постанови КМУ від 30.09.2022 р. № 1100 «Про внесення змін до переліків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 224» органами митного контролю під час митного оформлення медичних виробів.

Перш за все слід наголосити, що метою діяльності Асоціації є, зокрема, захист професійних інтересів членів Асоціації, сприяння розвитку та підтримання сприятливого правого та економічного клімату на ринку медичних виробів на території України.

Постановою КМУ № 1100 внесено зміни до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість (далі — Перелік).

Постанова є регуляторним актом і має широке коло дії, зокрема, і щодо ринку медичних виробів та засобів індивідуального захисту. Документ набув чинності 4 жовтня 2022 р. у зв’язку з опублікуванням у газеті «Урядовий кур’єр» № 213 від 04.10.2022 р.

Щодо суті змін:

  1. у постанові КМУ № 224:
  • назву постанови доповнено словами «та які звільняються від сплати ввізного мита»;
  • вступну частину після слів «Податкового кодексу України» доповнено словами і цифрами «та пункту 9-15 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України»;
  • п. 1 постанови після слів «звільняються від оподаткування податком на додану вартість» доповнено словами «та які звільняються від сплати ввізного мита»;
  • п. 2 після слів «Податкового кодексу України» доповнено словами і цифрами «та пункту 9-15 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України».
  1. У переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затвердженому зазначеною постановою:
  • назву переліку доповнено словами «та які звільняються від сплати ввізного мита»;

3.  у примітках до переліку:

  • друге речення п. 1 після слів «звільнення від оподаткування податком на додану вартість» доповнено словами «та від сплати ввізного мита»;
  • абзац перший п. 3 після слів і цифр «до товарів, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2,» доповнено словами «які звільняються від сплати ввізного мита та».

У зв’язку із цими змінами на адресу Асоціації надійшли численні скарги від її членів на те, що органи митного контролю необґрунтовано відмовляють в оформленні медичних виробів, заявлених до митного оформлення, без сплати ввізного мита, що, на наш погляд, суперечить положенням постанови КМУ № 224 (таблиця).

Код згідно з УКТЗЕД Назва товару (медичного виробу)
3926 20 00 00,4015 Рукавички медичні стерильні або нестерильні
4015 Рукавички нітрилові
4015 Рукавички латексні неопудрені
6116 Кольчужні (кевларові) рукавички (рукавички підвищеного ризику)

Відтак, 9 листопада 2022 р. Асоціація звернулася до Уряду з відповідною скаргою з метою припинення такої протиправної діяльності з боку органів митного контролю щодо неправомірного застосування постанови КМУ № 224 під час митного оформлення зазначених вище медичних виробів (далі — Скарга).

На думку Асоціації, вказані дії органів митного контролю є протиправними та такими, що порушують законні права та інтереси операторів ринку, перешкоджають веденню бізнесу та створюють дискримінаційні умови.

За результатами розгляду поданої Асоціацією скарги Секретаріат Кабінету Міністрів України листом від 15.11.2022 р. № 23774/0/2-22 доручив Міністерству фінансів України провести скликання спільно з МОЗ та Державною митною службою України.

Листом від 25.11.2022 р. № Л-25-11-2022 Асоціація звернулася до заступника державного секретаря Кабінету Міністрів України Павла Полянського з проханням повідомити Асоціацію про стан розгляду скарги і результати скликання Міністерства фінансів України у скорочений термін.

Це прохання було зумовлене тим, що медичні вироби, щодо яких було порушено скаргу, через неправомірне застосування норм постанови органами митного контролю перебувають у процесі митного оформлення та не можуть бути надані на ринку України для задоволення потреб закладів охорони здоров’я та інших споживачів (користувачів) медичних виробів до вирішення питання по суті.

Асоціація констатує, що подальше затягування з вирішенням питання по суті поданої скарги та продовження саботування виконання вимог урядової постанови з боку органів митного контролю щодо неправомірного застосування лише ускладнить ситуацію з митним оформленням медичних виробів, що є вкрай негативним в умовах воєнного стану як для користувачів медичних виробів, так і для закладів охорони здоров’я.

За матеріалами Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» AMOMD®

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті