У разі продовження зростання кількості хворих на COVID-19 МОЗ переглядатиме показання щодо госпіталізації

21 Серпня 2020 3:00 Поділитися

21 серпня під час брифінгу щодо поточної ситуації з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, повідомив, що за минулу добу зареєстровано 2106 нових випадків інфікування, з них 118 дітей та 136 медичних працівників. Госпіталізовано 487 осіб, зафіксовано 23 летальних випадки, одужали 637 осіб.

За добу здійснено 39 699 досліджень, з яких 21 821 — методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та 17 878 — методом імуноферментного аналізу (ІФА).

У розрізі регіонів найбільше нових випадків інфікування зареєстровано в Чернівецькій (208), Тернопільській (185), Харківській (184), Івано-Франківській (172), Одеській (170), Львівській (162) областях та м. Київ (156).

За весь час пандемії в Україні захворіли 100 643 особи, з них 6820 дітей та 10 219 медичних працівників. Загалом одужали 51 078 осіб, летальних випадків — 2207.

У зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації М. Степанов повідомив, що Міністерство розроблятиме нові карантинні правила і змінюватиме алгоритми щодо «маршрутів» пацієнтів, надання медичної допомоги.

«Ми повинні вже говорити, що в нас вже немає лікарень першої, другої хвилі, і я дав відповідне завдання, щоб їх об’єднали у зв’язку з великою кількістю осіб, які поступають до лікарень, бо захворювання на COVID-19 дуже часто має тяжкий перебіг, і надання медичної допомоги можливо іноді виключно в умовах стаціонару, а це, звичайно, потребує введення нових ліжок», — зауважив міністр.

Він додав, що наразі ліжко-місця закладів охорони здоров’я, визначених для надання медичної допомоги хворим на COVID-19, заповнюються по всій Україні і майже щодня підписуються розпорядження про введення нових лікарень у тих чи інших областях.

Тому він закликав громадян дотримуватися протиепідемічних заходів, встановлених МОЗ, які на сьогодні є єдиним способом зниження ризику інфікування.

Також М. Степанов повідомив, що 20 серпня відбулося засідання Державної комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, під час якого було прийнято рішення про перегляд рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19, що починає діяти 24 серпня.

Згідно з даним рішенням 14 регіонів перевищили граничний рівень захворюваності нових випадків на 100 тис. населення за останні 2 тиж. Тому для них встановлюється «червоний» рівень епідемічної небезпеки. Так, до «червоного» рівня віднесено:

в Івано-Франківській обл. — м. Коломия, Городенківський, Косівський та Тисменицький райони;

у Львівській обл. — м. Самбір;

в Одеській обл. — м. Біляївка;

у Рівненській обл. — міста Дубно та Острог, Костопільський, Радивилівський та Рівненський райони;

у Чернівецькій обл. — м. Чернівці, Заставнівський та Кіцманський райони.

75 адміністративно-територіальних одиниць віднесено до «помаранчевого» і 106 — до «жовтого» рівня епідемічної небезпеки. Зокрема, це міста Львів, Луцьк, Харків, Ужгород та інші.

Міністр зауважив, що перегляд цих рівнів щодо пом’якшення карантинних обмежень здійснюватиметься тільки через 14 днів.

Під час брифінгу виступила Ольга Голубовська, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, яка звернула увагу, що разом зі збільшенням кількості нових випадків інфікування збільшуються й кількість осіб з тяжким перебігом хвороби та число летальних випадків.

Вона наголосила, що якщо раніше стверджувалося, що від COVID-19 помирають особи з «груп ризику», то наразі помирають і молоді люди. Тому вона звернулася до людей, які нехтують протиепідемічними правилами та не користуються засобами індивідуального захисту, не дотримуються соціальної дистанції, з проханням проводити дезінфекцію рук.

«Хочу звернутися до молодих людей. Ви можете принести цю хворобу в свої сім’ї, як це, на жаль, виникає періодично серед наших медичних працівників, які самі хворіють, і ви бачите, що за кількістю захворювань серед медиків ми теж є лідерами в світі. Ви можете втратити своїх близьких та рідних, як ми спостерігаємо кожного дня», — підкреслила О. Голубовська.

Також вона звернула увагу, що в разі подальшого зростання кількості хворих змінюватиметься стратегія щодо госпіталізації. Оскільки Україна відрізняється від багатьох країн Західної Європи і США, де госпіталізовували лише осіб в тяжкому стані. Наразі особи з перебігом захворювання середньої тяжкості також входять в перелік показань щодо госпіталізації. Однак якщо спостерігатиметься зростання захворюваності, то МОЗ буде змушене переглянути показання щодо госпіталізації, якій підлягатимуть лише пацієнти з тяжким перебігом захворювання.

Тому для уповільнення поширення даного захворювання вона закликала дотримуватися встановлених протиепідемічних правил.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті