Одна чи дві дози? STIKO надала рекомендації щодо профілактики віспи мавп

10 Червня 2022 4:31 Поділитися

На основі рішення експертів, що консультують уряд, у Німеччині розпочнеться постконтактна профілактика для запобігання зараженню віспою мавп. Щеплення за кільцевою методикою вже проводяться в інших країнах, таких як Великобританія, Канада та США.

Постійна комісія з вакцинації (Ständige Impfkommission — STIKO) 9 червня надала рекомендації щодо щеплення проти віспи мавп вакциною Imvanex для людей віком від 18 років:

1) постконтактна профілактика після зараження віспою мавп;

2) імунізація осіб з підвищеним ризиком зараження та/або інфекції.

Зазначено, що профілактику для запобігання зараженню слід проводити якомога раніше протягом періоду до 14 днів після контакту:

  • тісного фізичного через неушкоджену шкіру або слизові оболонки з хворим на віспу мавп (наприклад статеві, домашні контакти) або тривалого незахищеного контакту обличчям до обличчя на відстані <1 м;
  • у практиці охорони здоров’я без відповідних засобів індивідуального захисту (маска FFP2/медична маска, рукавички, захисний халат) з людиною з підтвердженою віспою мавп, її біологічними рідинами або із потенційно зараженим інфекційним матеріалом.

Наступне показання до вакцинації спрямоване на запобігання зараженню людей з підвищеним ризиком та рекомендовано для таких груп:

  • чоловіки, які мають статеві контакти зі зміною партнерів;
  • персонал лабораторій зі специфічними видами діяльності з лабораторними зразками, що містять ортовіруси, після індивідуальної оцінки ризику інспекторами з безпеки.

Оскільки спочатку вакцина буде доступна лише в обмеженому обсязі, STIKO рекомендує в першу чергу запропонувати профілактику постконтактним особам. Первинну імунізацію слід проводити 2 дозами вакцини з інтервалом ≥28 днів (підшкірне введення). Для людей, які були щеплені проти віспи в минулому, достатньо однієї дози вакцини.

Для боротьби зі спалахом віспи мавп, окрім вакцинації, особливо важливо на ранній стадії виявити випадки захворювання та контактних осіб, розпочати ізоляцію та карантин, швидко з’ясувати можливі підозрювані випадки та поінформувати зацікавлені групи ризику про заходи захисту.

За матеріалами www.rki.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*