Верховна Рада посилила контроль за відпуском ліків

18 Жовтня 2022 3:07 Поділитися

Під час пленарного засідання 18 жовтня у Верховній Раді України народні депутати 258 голосами проголосували у другому читанні та в цілому за посилення контролю за відпуском ліків (проєкт закону № 7444).

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook зазначив, що проєкт закону № 7444, за який сьогодні проголосували народні депутати, створює законодавчу базу для повноцінного впровадження електронного рецепта (е-рецепт) і перетворення застосування рецептурних ліків в Україні в безпечний, відповідальний, прозорий та контрольований процес.

Також він нагадав, що в липні цього року Парламент підтримав законопроєкт № 7444 у першому читанні. До другого читання Комітет опрацював 30 поправок. Але суттєві зміни до документа не вносилися.

Проєкт закону № 7444 встановлює відповідальність для медиків та фармацевтів:

  • у разі призначення рецептурного лікарського засобу без рецепта;
  • за призначення наркотичних засобів без е-рецепта;
  • за відпуск в аптеках рецептурних ліків без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням порядку МОЗ щодо продажу препаратів.

Варто зауважити, що вказані зміни почнуть діяти не відразу, а лише через 3 місяці після завершення воєнного стану.

Однак попри війну МОЗ почало поетапно вводити е-рецепт. З 1 серпня антибіотики в аптеках продають виключно за е-рецептом (за винятком окупованих та прифронтових територій, де дозволений паперовий рецепт). З 1 листопада стартує відпуск за е-рецептом наркотичних засобів. Наступний етап — перехід усіх рецептурних ліків на е-рецепт.

«Запровадження е-рецепта — важливий крок реформування системи охорони здоров’я України, який підвищить прозорість та контрольованість процесів виписування рецептурних ліків, попередить випадки самолікування і їх безвідповідального застосування та стане початком роботи щодо побудови системи клінічного моніторингу в Україні на основі тих даних, які будуть вноситися до електронної системи охорони здоров’я стосовно клінічної ефективності тих чи інших препаратів», — наголосив голова Комітету.

Станом на 19.10 документ передано на підпис Президенту України.

За матеріалами facebook.com/radutskyy

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті