Деякі особливості препаратів ібупрофену

05 Січня 2024 4:15 Поділитися

Відомо, що біль — часте та суб’єктивно неприємне відчуття, що виникає при різних ураженнях організму, зумовлених гострими та хронічними захворюваннями. Ефективне лікування болю є важливою та обов’язковою задачею для лікарів різних спеціальностей.

На сьогодні основою протизапальної та анальгезивної терапії при ноцицептивному болю виступають нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП).

Нині в аптеках представлений широкий спектр НПЗП у різних формах випуску для системного та місцевого застосування, які відпускаються за рецептом і без нього.

Одним із найбільш популярних НПЗП є ібупрофен. Препарати ібупрофену застосовуються у різних ентеральних формах, зокрема і швидкої дії. До них належать желатинові капсули, що містять розчин ібупрофену у формі кислоти, таблетки із швидкорозчинними солями ібупрофену (лізинат та натрію дигідрат). Ці лікарські форми призначають для купірування та лікування інтенсивного болю. Вони показані до застосування при головному болю різного генезу, зокрема і мігрені, зубному болю, болю після операції з видалення зубів, болючих менструаціях, невралгіях, болю в спині, м’язовому та ревматичному болю.

Максимальна концентрація ібупрофену в плазмі крові після його прийому у формі лизинової та натрієвої солей досягається через 35–40 хв, а у формі рідини у м’яких желатинових капсулах — близько 30–50 хв. Для стандартної форми препаратів ібупрофену у формі таблетки, вкритої оболонкою, цей показник становить близько 90–120 хв.

Окрім застосування ібупрофену у формах, що швидко всмоктуються, ще одним шляхом посилення його ефекту є комбінація з парацетамолом у складі комбінованого препарату. При застосуванні комбінованого препарату максимальна концентрація досягається майже синхронно, через 35–40 хв, а зменшення вираженості болю відзначається вже через 15 хв. Застосування ібупрофену у комбінації з парацетамолом значно посилює анальгезивний ефект.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті