Вимушені переселенці у країнах ЄС: працевлаштування та допомога

23 Березня 2022 3:04 Поділитися

Тимчасовий механізм захисту переміщених осіб з України згідно з Директивою 2001/55/EC від 20 липня 2001 р., який наразі застосовано вперше, передбачає її тривалість протягом 1 року, надання житла, можливості працевлаштування, доступу до медичних та освітніх послуг тощо. Директива передбачає базовий обсяг захисту, у той час як країни-члени можуть розширювати його, виходячи із місцевих можливостей. Наприклад, у Польщі парламентський комітет розробив поправку, згідно з якою захист буде розповсюджуватися на українців, які прибули з інших країн, чи, наприклад, не змогли повернутися на батьківщину. Останнім часом органи влади сусідніх країн також надали численні роз’яснення з приводу доступності для українців рефундованих ліків та медичних послуг.

У сусідній Польщі, що прийняла найбільшу кількість переселенців з України, обговорюють допуск фармацевтів до роботи за прискореною процедурою. Організації роботодавців фармацевтичної сфери звернулися до маршалки Сейму та Сенату з проханням про термінове впровадження рішень щодо сприяння працевлаштуванню громадян України в аптечній сфері за так званою спрощеною системою. Повний текст колективного листа 10 березня опубліковано Спілкою роботодавців фармацевтичної галузі (Związek Pracodawców Aptecznych – PharmaNET). Лікарі, стоматологи, медсестри та акушерки з України вже отримали відповідне право за законом (див. нижче). Під час обговорення цієї пропозиції, зокрема, запропоновано забезпечити кандидатам на працевлаштування у галузі безкоштовні мовні курси. На думку NRL, негайного рішення також потребує питання щодо ведення медичної документації медиками, які не володіють польською мовою.

Вільний доступ українців, що тимчасово перебувають на території Польщі, до ринку праці  гарантовано законом «Про допомогу громадянам України у зв’язку із збройним конфліктом (ustawę o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym; підписано президентом 12 березня). Він надає біженцям, які перетнули кордон з Польщею з моменту початку війни, легальне перебування в країні на 18 міс з можливістю продовження цього терміну ще на 1,5 року. Закон передбачає спрощений спосіб легалізації перебування тимчасових переселенців, запровадження реєстрації муніципалітетами, працевлаштування на основі повідомлення в бюро праці, а також можливість працевлаштування лікарів та медсестер з України (навіть без знання польської мови) у медичних установах. Ця норма закону вийшла за рамки пропозиції Вищої медичної ради (Naczelna Rada Lekarska – NRL) надати лікарям з України право працювати медичними доглядальниками (opiekun medycznу) до отримання підтвердження професійної кваліфікації. Деякі заклади, наприклад, Воєводська лікарня у Бельсько-Бялі (Szpital Wojewódzki w Bielsku-Białej), вже запрошуть на роботу медиків та інших працівників з України. Так, згідно з оголошенням на її сторінці у Facebook лікарні потрібні анестезіологи, нейрохірурги, кардіологи, неврологи, спеціалісти в галузі оториноларингології та внутрішніх хвороб, медсестри та немедичний персонал.

Цим актом також затверджено необхідність отримання персонального номера PESEL, який потрібен як для заняття підприємницькою діяльністю, так і задля доступу до медичних та соціальних послуг. Заявки на PESEL можна подавати з 16 березня. Згідно із законом українці також мають право на отримання медичних послуг, ліків та медичних виробів на тих самих умовах, що й інші користувачі. Винятки становлять лише санаторно-курортне лікування та зарубіжні послуги.

Відпустити рецептурні ліки за повну вартість віднедавна можуть і фармацевти. З метою захисту українців було прийняте рішення дозволити виписувати фармацевтичні рецепти пацієнтам-іноземцям, про що Головний фармацевтичний інспекторат (Główny Inspektorat Farmaceutyczny) повідомив 25 лютого.

У міру розширення доступу українців до медичних послуг у країні будуть зростати обсяги аптечного продажу. Першу хвилю такого зростання – на 7,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року відмічали у перші 15 днів березня, повідомляє аналітична компанія «PEX PharmaSequence». На допомогу фармацевтам на сайті Pharmedio.pl представлено список із 150 препаратів, які найчастіше купують в українських аптеках, українською та польською мовами. Як повідомив Центр е-здоров’я (Centrum E-Zdrowie), версія електронного рецепта, що підтримує модифіковані ідентифікатори пацієнта (номер паспорта, прав на управління транспортним засобом тощо), вже доступна в інформаційних системах.

Литва, реєструючи переселенців, відразу видає персональний код електронної історії здоров’я ESI, за допомогою якого надається доступ до всіх послуг, зокрема, «усі ліки, що відпускаються за рецептом, надаються безкоштовно для тих, хто зареєстрований в реєстраційному центрі», -—зазначено у пам’ятці, яку підготувало литовське міністерство охорони здоров’я (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija). У Латвії всі державні медичні послуги переселенцям з України доступні безкоштовно.

Словацький «Lex Україна»

Уряд Словацької Республіки 16 березня схвалив законопроєкт про заходи у зв’язку з ситуацією в Україні (так званий Lex Ukrajina). Ним передбачено кілька напрямків допомоги українцям – як тим, що шукають притулку у Словаччині, так і тим, що залишаються на Батьківщині.

  1. Зайнятість медичних працівників. Медики, що не пройшли необхідний для роботи у Словаччині курс навчання, можуть допомогти в догляді за пацієнтом через тимчасове професійне стажування. Можливість тимчасового стажування поширюється на всі медичні професії в лікарнях та амбулаторіях.
  2. Полегшення доступу до медичної допомоги. Надання громадянам України, що тимчасово перебувають на території Словаччини, медичної допомоги будуть здійснювати у той самий спосіб, з аналогічними актами звітності та відшкодування, що й особам з додатковим захистом. Запропоноване правове регулювання лише розширює коло осіб, які мають доступ до медичних послуг відповідно до існуючої правової бази. Такий підхід зменшує адміністративний тягар на медичних працівників. Аналогічно відшкодування медичним працівникам за невідкладну медичну допомогу здійснюватиметься подібно до допомоги безпритульним, тобто Загальною медичною страховою компанією (Všeobecnou zdravotnou poisťovňou).
  3. Експорт плазми. Передбачено також рішення, яким Міністерство охорони здоров’я Словацької Республіки дозволить експорт людської плазми для надання гуманітарної допомоги під час надзвичайної ситуації, оголошеної у зв’язку зі збройним конфліктом в Україні.

До того ж фізичним та юридичним особам, які надають притулок українцям, держава має виплачувати допомогу у розмірі 7 євро на дорослого та 3,5 євро — на дитину віком до 15 років за 1 ніч. Її буде сплачено через муніципалітети протягом 30 днів з моменту отримання заяв.

Полегшений доступ до роботи не лише медикам

Чеський «Lex Ukrajina» вже очікує ухвалення верхньою палатою парламенту. Закон надасть переселенцям швидкий доступ до роботи: спеціальна річна віза надаватиме ті самі права, що й звичайний дозвіл іноземцям згідно із законом про зайнятість. «Ми будемо ставитися до цих людей так само, як і до громадян Чеської Республіки, вони не будуть у ситуації, коли їм доведеться подавати заяву на отримання іншого спеціального дозволу на роботу», – зазначив міністр праці та соціальних питань Мар’ян Юречка (Marian Jurečka). Передбачені також виплати (одно- чи кількаразові, залежно від ситуації) кожному переселенцю у розмірі 5 тис. чеських крон та особам, що допомагають переселенцям. Фонд загального медичного страхування Чехії (Všeobecná zdravotnа pojišťovna — VZP) станом на 14 березня зареєстрував в системі медичного страхування 152 700 біженців з України. Відповідні розрахунки та відшкодування, пов’язані з наданням медичних послуг переселенцям, будуть здійснювати аналогічно до таких по відношенню до інших застрахованих.

У Фінляндії збирають ліки та гроші

У аптеках Фінляндії відзначають сильне бажання фінів допомогти нужденним українцям. Як повідомляє фінський аптечний журнал «Apteekkari», люди придбавають ліки та медичні вироби, у тому числі за списками, складеними лікарями, маючи на меті зробити пожертви. Тільки за перший тиждень аптеки — члени Фінської асоціації фармацевтів (Suomen Apteekkariliitto) пожертвували понад 50 тис. євро на допомогу Україні та українцям. Аптеки зробили пожертви через Фінський Червоний Хрест, а також через інші організації допомоги.

За матеріалами eur-lex.europa.eu; www.slovenskoproticovidu.sk;
spravy.rtvs.sk; www.e15.cz; pharmanet.org.pl;
www.rynekzdrowia.pl; www.nfz.gov.pl; pharmedio.pl; sam.lrv.lt; www.vmnvd.gov.lv; www.vzp.cz;www.apteekkariliitto.fi;
фото: Anna Kaczmarz / Dziennik Polski

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті