За 6 міс 2022 р. на реімбурсацію за програмою «Доступні ліки» спрямовано понад 1 млрд грн видатків державного бюджету

11 Липня 2022 9:36 Поділитися

Медицина залишається одним з основних пріоритетів державної політики, особливо в умовах воєнного стану. Про це наголошується в повідомленні Міністерства фінансів України (далі — Мінфін).

Окрім того, зазначається, що за 6 міс здійснено видатки загального фонду державного бюджету разом з трансфертами в обсязі 82,2 млрд грн, що становить 85,8% плану на січень‒червень, або 43% до річного плану. Зокрема, у червні видатки становили 13,9 млрд грн.

На 2022 р. обсяг видатків на охорону здоров’я за загальним та спеціальним фондом становить у цілому за зведеним бюджетом 225 млрд грн, тобто 4,8% валового внутрішнього продукту (станом на 01.06.2022 р.).

Мінфін зауважує, що важливим напрямом залишається реалізація Програми медичних гарантій (ПМГ), на яку цього року передбачено 157,3 млрд грн. За 6 міс видатки за цією програмою здійснено в обсязі 74,4 млрд грн, тобто 95,5% до плану на січень‒червень, або 47,3% річного плану, зокрема у червні видатки становили 12,2 млрд грн.

«За цей період, з огляду на те, що у зв’язку з військовими діями багато закладів не могли забезпечити постійне внесення даних до електронної системи охорони здоров’я, було забезпечено стабільне фінансування ПМГ. Так, усім надавачам медичних послуг сплачувалася максимально можлива фіксована сума коштів, незважаючи на фактично внесені записи в електронну систему охорони здоров’я.

Йдеться про первинну, екстрену медичну допомогу та 36 пакетів медичних послуг спеціалізованої медичної допомоги. Це дозволило своєчасно та в повному обсязі виплачувати заробітну плату медичним працівникам у розмірах не менше 20 тис. грн на місяць лікарю та 13,5 тис. грн середньому медичному персоналу», — прокоментував Роман Єрмоличев, заступник міністра фінансів України.

У 2021 р. найменшим середній розмір заробітної плати медичних працівників був у закладах, що надають спеціалізовану медичну допомогу, а саме: 14 тис. грн у лікаря та 11 тис. грн —  у середнього медичного персоналу. Однак у 2022 р. він збільшився: для лікарів — на 42%, для середнього медичного персоналу — на 31%.

Водночас Мінфін зазначає, що з огляду на те, що більшість закладів змогла відновити внесення даних в електронну систему охорону здоров’я й активно наростила кількість наданих медичних послуг, Урядом прийнято рішення щодо повернення з 01.07.2022 р. здійснення оплати за фактично надані медичні послуги.

Однак в окремих регіонах, де з об’єктивних причин це неможливо, зокрема, де ведуться активні бойові дії, буде збережено максимально можливу суму оплат без внесення медичних записів.

Незважаючи на воєнний стан і військові дії, у межах ПМГ продовжує діяти програма реімбурсації «Доступні ліки». Отримання ліків за програмою наразі максимально спрощено. Громадяни можуть отримати препарати в інших регіонах за фактичним місцем перебування, а рецепт можна отримати у лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від наявності укладеної декларації з ним.

За словами заступника міністра, за 6 міс на реімбурсацію ліків вже спрямовано понад 1 млрд грн, із яких понад 700 млн грн — на забезпечення інсуліном. «Для продовження забезпечення стабільного фінансування ПМГ на сьогодні ведуться активні перемовини з міжнародними партнерами щодо залучення фінансової допомоги для покриття цих видатків», — поінформував він.

За матеріалами mof.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті