Програма реімбурсації: реалізація у 2022 р. та плани на 2023 р.

Незважаючи на складну ситуацію, яка склалася внаслідок повномасштабного вторг­нення росії в Україну, реалізація програми реімбурсації не припинялася та триває й зараз. Більше того, попри війну, програма продовжує розвиватися та розширюватися. Цього року до програми додано 2 нові препарати із комбінацією діючих речовин для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, а також 2 препарати для лікування хвороби Паркінсона в амбулаторних умовах. У даній публікації наведено ключові показники реалізації програми реімбурсації за підсумками 8 міс 2022 р. При підготовці матеріалу використано дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research».

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОГРАМИ РЕІМБУРСАЦІЇ

Програма реімбурсації продовжує реалізовуватися та еволюціонувати. До початку повномасштабної війни кількість аптечних закладів, які відпускали лікарські засоби в рамках програми «Доступні ліки», постійно збільшувалася і на початку 2022 р. сягнула майже 12,5 тис. аптек та аптечних пунктів. Однак внаслідок руйнувань та тимчасової окупації територій загальна кількість аптек в Україні суттєво зменшилася.

За даними компанії «Proxima Research», станом на 31.08.2022 р. в Україні працювало 16 980 аптек та аптечних пунктів, у той час як до війни їх кількість становила майже 21 тис. При цьому, як свідчать дані Націо­нальної служби здоров’я України (НСЗУ), за період з 1 до 7 вересня 7536 аптек відпускали ліки в рамках програми реімбурсації. Також, за даними НСЗУ, програмою користується понад 3,6 млн українців, а за 8 міс 2022 р. лікарями виписано понад 8,3 млн рецептів.

З початком війни реалізація програми швидко була адаптована до нових реалій, зокрема, було дозволено відпуск препаратів не лише за електронними, а й за паперовими рецептами. Щоб навіть під час перебоїв з електроенергією чи інтернетом лікар мав можливість виписати рецепт, а аптеки — погасити його. Крім того, постановою КМУ від 12 березня 2022 р. № 260 з метою підтримки пацієнтів, які потребували безперешкодного і безперервного доступу до життєво важливих лікарських засобів, затверджено, що всі препарати інсуліну відпускаються безкоштовно незалежно від типу та форми випуску, а також категорій, до яких належать пацієнти. Однак 12 липня 2022 р. Уряд прийняв постанову № 780, відповідно до якої повертається незначна доплата за певні форми випуску та для певних категорій пацієнтів. Як і до війни, доплата становить 15% від роздрібної вартості.

Щодо обсягів продажу ліків, включених до програми реімбурсації, то, за підсумками 8 міс 2022 р., загальні обсяги їх споживання скоротилися на 4,6% у грошовому та на 13,7% у натуральному вираженні порівняно з аналогічним періодом 2021 р. (рис. 1). Для порівняння загальні показники спаду аптечного ринку лікарських засобів за цей же період становлять 4,8 та 16,9% відповідно.

При цьому співвідношення часток аптечного продажу відшкодовуваних та невідшкодовуваних препаратів майже не змінилося.

Рис. 1. Обсяги аптечного продажу лікарських засобів, включених до програми реімбурсації, у грошовому та натуральному вираженні у розрізі препаратів, вартість яких відшкодовується та не відшкодовується державою, за 8 міс 2021 та 2022 р.

Якщо розглянути помісячну динаміку, то загалом тенденція зміни обсягів аптечного продажу препаратів у рамках програми «Доступні ліки» схожа із загальноринковою, це зростання у І кв. та подальше зниження (рис. 2). Щодо співвідношення частки відшкодовуваних та невідшкодовуваних ліків, то під час війни для відшкодовуваних ліків вона збільшилася порівняно із довоєнним періодом.

Рис. 2. Помісячна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів, включених до програми реімбурсації, у грошовому та натуральному вираженні у розрізі препаратів, вартість яких відшкодовується та не відшкодовується державою, за 8 міс 2022 р.

У розрізі препаратів зарубіжного та віт­чизняного виробництва варто відзначити, що зарубіжні препарати постраждали менше, ніж вітчизняні, та демонструють нижчі темпи зменшення обсягів аптечного продажу, ніж вітчизняні, як в сегменті відшкодовуваних, так і невідшкодовуваних ліків (рис. 3).

Рис. 3. Обсяги аптечного продажу лікарських засобів, включених до програми реімбурсації, вітчизняного та зарубіжного виробництва, у грошовому та натуральному вираженні у розрізі препаратів, вартість яких відшкодовується та не відшкодовується державою, за 8 міс 2021 та 2022 р., за даними «Proxima Research»

За підсумками 8 міс 2022 р., структура споживання лікарських засобів у розрізі нозологій майже не змінилася порівняно з аналогічним періодом минулого року (рис. 4). У натуральному вираженні левова частка спожитих упаковок припадає на препарати для лікування серцево-судинних захворювань. У той же час у грошовому вираженні їх частка становить 45%. Для препаратів інсуліну частка у натуральному вираженні — 3%, а у грошовому — 25%.

Рис. 4. Структура споживання лікарських засобів, включених до програми реімбурсації, в розрізі нозологій у грошовому та натуральному вираженні за 8 міс 2021 та 2022 р.

Частка споживання препаратів для лікування цукрового діабету ІІ типу становить 14% як у натуральному, так і в грошовому вираженні. Для препаратів для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів показники становлять 3 та 7%, для лікування розладів поведінки та психіки і епілепсії — 4 і 9% відповідно. Частка препаратів для лікування нецукрового діабету — менше 1%.

ВІДШКОДУВАННЯ

Загалом на реалізацію програми реімбурсації у 2022 р. в бюджеті передбачено 4,65 млрд грн. При цьому за 8 міс 2022 р. аптекам компенсовано близько 1,5 млрд грн. З яких понад 1 млрд грн компенсовано за відпущені препарати інсуліну, майже 450 млн грн — за відпущені препарати для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу, бронхіальної астми, профілактики інсультів та інфарктів, ще по 13 млн компенсовано за відпущені препарати для їх лікування.

Тобто фактично за 8 міс 2022 р. НСЗУ освоє­но менше третини виділених коштів.

Однак, як вже зазначалося, з жовтня програму реімбурсації розширено 2 міжнародними непатентованими найменуваннями (МНН) комбінованих препаратів для лікування хронічних обструктивних захворювань легень: будесонід + формотерол та сальметерол + флютиказон, а також 2 МНН препаратів для лікування в амбулаторних умовах хвороби Паркінсона: біпериден і леводопа + карбідопа.

Варто зазначити, що це доволі дорогі препарати. За 8 міс 2022 р. середньомісячні обсяги споживання препаратів будесонід + формотерол та сальметерол + флютиказон становлять 51 тис. упаковок, а середньозважена вартість 1 упаковки — близько 500 грн. Для препаратів біпериден і леводопа + карбідопа ці показники становлять 17 тис. упаковок та 611 грн відповідно.

Наразі НСЗУ опублікувала попередні результати формування Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, до якого вже включено ці препарати. Після його затвердження їх вартість повністю або частково відшкодовуватиметься державою.

ПЛАНИ НА 2023 р.

У 2023 р. також планується подальше розширення програми. Окрім лікарських засобів, планується включення і медичних виробів, зокрема пацієнти із діабетом, яким життєво важливо контролювати рівень глюкози в крові, зможуть отримувати тест-смужки без­оплатно або з невеликою доплатою.

Також розглядається можливість включення до програми реімбурсації у 2023 р. імуносупресивних та знеболювальних препаратів для паліативних хворих.

Наразі невідомо, скільки коштів планується виділити на реалізацію програми у 2023 р. Однак, за словами Наталії Гусак, голови НСЗУ, загальний бюджет Програми медичних гарантій, до якої входить і програма реімбурсації, у 2023 р. буде меншим, ніж у 2022 р.

Денис Кірсанов
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті