У 2022 р. ЕМА схвалено ліки із 41 новою діючою речовиною

Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency — ЕМА) у 2022 р. рекомендувало до видачі дозволи на маркетинг 89 лікарських засобів. З них 41 мали новий активний фармацевтичний інгредієнт (New active substances чи New chemical entity — NCE), який раніше ніколи не був дозволений в Європейському Союзі (ЄС).

При цьому застосовували прискорений розгляд (Accelerated assessments), що передбачає наукову експертизу протягом максимум 150, а не 210 днів; умовний (Conditional) дозвіл на маркетинг, дозвіл за виняткових обставин (exceptional circumstances) та програму PRIME (PRIority MEdicines) (таблиця). Суттєвий прогрес забезпечують наступні ліки.

Carvykti (цилтакабтагеновий аутолейцел) від «Janssen-Cilag International NV» для дорослих з рецидивую­чою або рефрактерною множинною мієломою після невдалого застосування 3 і більше попередніх ліній терапії.

Ebvallo (табелеклеуцел) від «Pierre Fabre Medicament», що застосовується при посттрансплантаційних лімфопролі­феративних захворюваннях, асоційованих з вірусом Епштейна — Барр.

Kimmtrak (тебентафусп) від «Immunocore Ireland Limited» в якості монотерапії дорослим зі злоякісним ураженням ока — увеальною меланомою.

Breyanzi (лізокабтаген маралеусел) генний препарат від «ADC Therapeutics (NL) B.V» для лікування пацієнтів з рецидивуючою або рефрактерною дифузною B-великоклітинною лімфомою, первиною медіастинальною B-великоклітинною лімфомою, фолікулярною лімфомою стадії ІІІb після 2 та більше ліній системної терапії.

Hemgenix (етранакоген дезапарвовек) — генний препарат від «CSL Behring GmbH» для лікування дорослих пацієнтів з гемофілією В високої та середньої тяжкості за відсутності у них інгібіторів фактора IX (аутоантитіла, що виробляються імунною системою, які роблять препарати фактора IX менш ефективними).

Roctavian (валоктокоген роксапарвовек) — генний препарат від «BioMarin International Limited» для лікування тяжкої гемофілії А у дорослих, які не мають інгібіторів фактора VIII (аутоантитіла, що виробляються імунною системою, які зменшують кількість ефективного фактора VIII) та антитіл до аденоасоційованого вірусу серотипу 5 (AAV5).

Mounjaro (тирзепатид) від «Eli Lilly Nederland B.V.» — перший у своєму класі препарат, який активує рецептори GLP-1 і GIP, що сприяє покращенню контролю рівня глюкози в крові у пацієнтів з цукровим діабетом ІІ типу.

Xenpozyme (оліпудаза альфа) від «Genzyme Europe BV» — перший препарат для лікування дефіциту кислої сфінгомієлінази, рідкісного генетичного захворювання, відомого як хвороба Німана — Піка типу A, A/B і B.

Upstaza (еладокагену ексупарвовек) від компанії «PTC Therapeutics, Inc.» є першим схваленим засобом для модифікації перебігу захворювання — дефіциту декарбоксилази ароматичних L-амінокислот (аromatic l-amino acid decarboxylase — AADC) і першим для введення безпосередньо в головний мозок.

Beyfortus (нірсівемаб) від «AstraZeneca AB» для профілактики захворювань нижніх дихальних шляхів, викликаних респіраторно-синцитіальним вірусом у новонароджених та немовлят у період епідемічного сезону (коли існує ризик інфікування вірусом).

З них Kimmtrak, Xenpozyme і Beyfortus мали прискорений розгляд, Carvykti, Hemgenix та Roctavian — умовний, а Ebvallo і Upstaza — дозвіл за виняткових обставин.

EMA робить внесок у боротьбу з пандемією COVID-19 і mpox (раніше — віспа мавп), прискорюючи розробку та схвалення безпечних та ефективних ліків (Paxlovid (PF-07321332/ритонавір) і Evusheld (тиксагевімаб, цилгавімаб)), а також вакцин (розширення показань Jynneos та Imvanex). Досягнуто скорочення термінів розгляду до менш ніж 150 робочих днів.

Таблиця. Основні рішення щодо дозволів на маркетинг та їх кількість у 2022 р.
89 позитивних рішень 41 NCE 13 негативних рішень 16 відкликаних заявок
8 PRIME 6 засобів передової терапії 21 орфанний препарат 5 прискорених розглядів 9 умовних дозволів на маркетинг 5 дозволів за виняткових обставин 8 біосимілярів

Прийнято також позитивні висновки щодо препаратів для використання в рамках програми «Ліки для всіх» (EU Medicines for all, скорочено EU-M4All) для застосування у країнах з низьким та середнім рівнем доходу населення за межами ЄС. Вони стосувалися двох людських інсулінів — Actrapid та Insulatard (обидва — від «Novo Nordisk A/S») та 4-валентної живої атенуйованої вакцини для профілактики лихоманки денге 1-, 2-, 3- та 4-го серотипів вірусу у людей віком від 4 років — Qdenga (Takeda GmbH). Застосування вакцини має запобігти тяжкому перебігу хвороби та госпіталізації.

Протягом 2022 р. EMA продовжувало затверджувати додаткові виробничі потужності для вакцин проти COVID-19, починаючи з 52 виробничих майданчиків у 2021 р., до 68 виробничих — у 2022 р. Рекомендовано також призупинення дозволів на маркетинг близько 100 лікарських засобів, отриманих на підставі помилкових досліджень біоеквівалентності, проведених контрактною дослідницькою організацією «Synchron Research Services».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами http://www.ema.europa.eu
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*