Держлікслужба в Донецькій обл. оприлюднила звіт про роботу за 2018 р.

21 Лютого 2019 3:43 Поділитися

Територіальні органи Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі – Держлікслужба) продовжують інформувати про результати роботи у 2018 р. На черзі – Держлікслужба у Донецькій обл.

За інформацією територіального органу, на Донеччині працюють 754 аптечні заклади (333 суб’єкти господарської діяльності), а саме: аптечних складів – 1; аптек – 559 (у тому числі аптек з виготовленням – 6); аптечних пунктів – 194.

У 2018 р. було отримано 134 ліцензії на право здійснювати роздрібну реалізацію ліків.

За звітний період Держлікслужбою в Донецькій обл. здійснено 83 планові перевірки (65 аптек та 18 аптечних пунктів) з питань дотримання ліцензійних умов у 25 суб’єктів господарської діяльності. Позапланові перевірки проведено у 3 ліцензіатів (1 аптечний склад, 2 аптеки, 1 аптечний пункт). За результатами перевірок було надано 13 розпоряджень про усунення порушень; складено 9 актів про анулювання ліцензій, матеріали перевірки направлено до Держлікслужби для вжиття заходів; передано на розгляд до Держлікслужби 3 матеріали для видачі розпорядження про усунення порушень.

У минулому році проведено планові перевірки щодо якості в 79 аптеках та аптечних закладах у 26 суб’єктів господарської діяльності. Позапланові перевірки проведено у 5 ліцензіатів у 6 місцях провадження діяльності. Порушення законодавства були виявлені в 70 місцях провадження діяльності (89%) у 18 суб’єктів (58%).

Здійснено перевірки 18 ліцензіатів медичної практики (31 місце провадження діяльності). З них 16 планових та 2 позапланові перевірки. Встановлено 35 порушень законодавства в 27 місцях провадження діяльності; видано 16 приписів про їх усунення.

Загалом за результатами перевірок розглянуто 13 справ про адміністративні правопорушення; нараховано та стягнено штрафів на суму 3927 грн., які перераховано до Держбюджету.

Аналіз структури порушень, виявлених під час перевірок суб’єктів господарської діяльності, аптечних закладів та їх структурних підрозділів, свідчить про значну кількість таких порушень, як:

  • недотримання нормативних умов зберігання ліків;
  • недотримання санітарних норм і правил;
  • реалізація (або використання) ліків, що не відповідають вимогам нормативної документації за показниками, що визначаються візуально («пакування», «маркування», «опис» та ін.).

Під час перевірок аптек та лікувально-профілактичних закладів державні інспектори вилучали лікарські засоби, які направляли на контроль до філії ДП «Центральна лабораторія» у м. Дніпро. Під час інспектувань здійснено відбір 15 серій (найменувань) ліків. Надано: 1 розпорядження за результатами лабораторного аналізу та 14 розпоряджень без лабораторного аналізу (без інструкції про застосування – 8; за терміном придатності – 2; без сертифіката – 3; незареєстрований – 1). До Держлікслужби було направлено 2 термінових повідомлення.

Здійснювався обмін інформацією з правоохоронними органами про факти виявлення заборонених до обігу та застосування лікарських засобів, фальсифікату, надання у встановленому законодавством порядку матеріалів перевірок, за результатами яких виявлено ознаки злочину.

Розглянуто 14 скарг/звернень фізичних та юридичних осіб стосовно якості лікарських засобів. Відповіді було надано своєчасно.

Раніше звіти про роботу Держлікслужби в регіонах за минулий рік оприлюднювали:

За матеріалами dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті