За відсутності технічної можливості в період дії воєнного стану рецепти на ліки, які підлягають реімбурсації, виписуються в паперовій формі

04 Травня 2022 3:56 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України наказом від 03.05.2022 р. № 727 внесло зміни в ряд нормативно-правових актів задля забезпечення функціонування сфери охорони здоров’я в умовах воєнного стану. Відтак, зміни, зокрема, було внесено до:

  1. Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків, затверджених наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360.

Наказ доповнюється новою нормою, яка передбачає можливість у період дії воєнного стану та у разі відсутності технічної можливості виписувати електронні рецепти (далі — е-рецепт) на ліки, які підлягають реімбурсації, надавати їх у паперовій формі.

Також відпуск ліків, які підлягають відшкодуванню, здійснюється відповідно до виду пред’явленого рецепту. У разі відпуску лікарського засобу, який реімбурсується, за паперовим рецептом, аптечний заклад обліковує його в паперовій формі та включає до зведеного звіту, який надсилає Національній службі здоров’я України 1 та 14 числа кожного місяця.

Рецепти на ліки, зокрема й ті, які підлягають реімбурсації, матимуть право виписувати лікарі, які надають первинну медичну допомогу (далі — ПМД), не залежно від наявності у пацієнта або його законного представника укладеної декларації.

Змінами також передбачається, що лікар, який надає ПМД, може виписувати е-рецепти на:

  • препарати інсуліну та лікарські засоби, що застосовуються при нецукровому діабеті;
  • лікарські засоби для пацієнтів з розладами психіки та поведінки;
  • ліки, що застосовують при епілепсії, але тільки на підставі відповідного призначення, внесеного до електронної системи охорони здоров’я лікарем відповідної спеціальності.

Окрім того, у змінах вказано, що на період дії воєнного стану електронні рецепти на препарати інсуліну та лікарські засоби, що застосовуються при нецукровому діабеті, можна виписувати на підставі призначення, внесеного до електронної системи охорони здоров’я лікарем, який надає ПМД, що створюється за умови наявності в електронній системі охорони здоров’я попереднього аналогічного призначення, створеного лікарем-ендокринологом;

  1. Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я (далі — Реєстр), затвердженого наказом МОЗ України від 28.02.2020 р. № 587.

Вказаний нормативно-правовий акт доповнено новою нормою, яка дозволяє на період дії воєнного стану на території України та у разі відсутності технічної можливості вести електронні медичні записи в паперовій формі. Відповідно, на медичні записи, які ведуться в паперовій формі, не розповсюджуються вимоги, що стосуються ведення таких записів в електронній формі.

Медичні працівники мають внести зазначені медичні записи до Реєстру після появи відповідної технічної можливості в електронній системі охорони здоров’я:

  • відразу після появи технічної можливості у разі її відсутності протягом 24 год і менше поспіль;
  • упродовж 2 робочих днів після появи технічної можливості у разі її відсутності понад 24 год і менше ніж 48 год поспіль;
  • за можливості та якщо це не перешкоджатиме наданню медичної або реабілітаційної допомоги пацієнтам, після появи технічної можливості у разі її відсутності 48 год і більше поспіль.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті