Положення Болар, посилення відповідальності за порушення маскового режиму, закупівлі ліків — тижневий дайджест новин

Коронавірус COVID-19 все ще шириться Україною, станом на 9:00 3 липня в Україні зафіксовано 46 763 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 876 нових випадків за 2 липня. Тому Уряд продовжує боротися з наслідками COVID-19, а МОЗ — регулювати галузь у цілому. Зокрема, доповнено програму медичних гарантій новим тарифом щодо перехідного фінансування закладів охорони здоров’я, до кінця року подовжено можливість лікування хворих на COVID-19 незареєстрованими лікарськими засобами, при МОЗ створено Медичну раду, яка в тому числі займатиметься реформуванням галузі, оприлюднено закон щодо впровадження «положення Болар» та інше.

РЕФОРМА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Постановою КМУ від 19.06.2020 р. № 513 внесено зміни до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 р. (далі — Порядок). Зокрема, Програма медичних гарантій відтепер передбачатиме перехідне фінансове забезпечення комплексного надання медичних послуг закладами охорони здоров’я (далі — перехідне забезпечення) відповідно до укладених договорів з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Тариф на перехідне забезпечення діятиме лише протягом періоду з 1 липня до 31 грудня 2020 р.

Запланована вартість перехідного забезпечення за місяць розраховуватиметься як комбінація глобальної ставки та ставки за результатами виконання договору з НСЗУ з урахуванням виконання закладом охорони здоров’я плану розвитку, який затверджено власником або госпітальною радою відповідного госпітального округу та є частиною договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Також 30 червня під час онлайн-зустрічі з послами «Великої cімки» та головою делегації ЄС в Україні Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, повідомив, що наразі в Міністерстві проводять перерахунок тарифів на медичні послуги. В першу чергу, відбуватиметься дофінансування тих закладів охорони здоров’я, які в результаті реформи почали отримувати менше коштів, ніж минулого року. Зокрема, це стосується закладів протитуберкульозної служби, психіатричних та високоспеціалізованих лікарень. Він додав, що МОЗ вже зараз проводить розрахунок тарифів на 2021 р.

Окрім цього, 1 липня під час брифінгу Ірина Микичак, заступник міністра охорони здоров’я, повідомила, що до початку 2021 р. МОЗ запровадить критерії якості роботи лікаря первинної медичної допомоги, а також сімейного лікаря, педіатра, терапевта. Критерії включатимуть питання щодо підвищення їх кваліфікації, післядипломного розвитку тощо.

2 липня під час онлайн-зустрічі з представниками Американської торговельної палати в Україні М. Степанов повідомив, що МОЗ України спільно з Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками розроблено проєкт закону, яким, серед іншого, передбачено посилення адміністративних санкцій за відпуск неякісних ліків та недотримання умов їх зберігання.

 

ФОНД БОРОТЬБИ З COVID-19

1 липня під час засідання Уряду Сергій Марченко, міністр фінансів України, доповів про стан використання коштів Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (далі — Фонд), на який з бюджету виділено 64,7 млрд грн. Так, з цих коштів майже 9 млрд грн перераховано Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, з яких:

  • 4,7 млрд грн передбачено для виплати допомоги з часткового безробіття на період карантину на безповоротній основі;
  • 1,27 млрд грн — на допомогу з безробіття із дня запровадження карантину до завершення бюджетного періоду на поворотній основі;
  • близько 3 млрд грн — на виплату допомоги з безробіття на безповоротній основі.

Також з Фонду виділено 1,7 млрд грн на допомогу дітям фізичних осіб — підприємців спрощеної системи оподаткування, що належать до І та ІІ групи платників єдиного податку (1779 грн на дітей віком до 6 років та 2218 грн на дітей віком 6–18 років).

Для закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на COVID-19, з Фонду виділено додаткові 100 млн грн для закупівлі апаратів штучної вентиляції легень (далі — ШВЛ).

Окрім цього, 7,8 млрд грн виділено на підвищення надбавок і доплат до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації коронавірусної хвороби, а також на доплати до заробітної плати окремих категорій працівників, які забезпечують життєдіяльність населення.

КАРАНТИН

27 червня набув чинності Закон України від 19.06.2020 р. №737-IX, яким до 1 січня 2021 р. подовжено можливість застосування для лікування COVID-19:

  • незареєстрованих лікарських засобів, що рекомендовані офіційним органом Сполучених Штатів Америки, країн — членів Європейського Союзу, Великобританії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китайської Народної Республіки, Держави Ізраїль для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) у відповідній країні;
  • зареєстровані лікарські засоби за показаннями, не зазначеними в інструкції для медичного застосування, за умови наявності доведеної ефективності щодо лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) та/або якщо такі лікарські засоби рекомендовані офіційним органом вищезазначених країн для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) у відповідній країні.

1 липня Уряд погодив проєкт Закону України, яким пропонується встановити адміністративну відповідальність за недотримання маскового режиму в громадських місцях. Санкція за недотримання норм про масковий режим передбачатиме накладення штрафів як на фізичних, так і на юридичних осіб — власників приміщень/споруд, які не сприяли дотриманню маскового режиму. Відповідний проєкт буде подано на реєстрацію до Парламенту. Сума штрафів, передбачених проєктом, коливається від 170 до 255 грн — для фізичних осіб і від 3400 до 5100 грн — для юридичних осіб.

Окрім цього, в Офісі Президента України 1 липня під час селекторної наради повідомлялося, що показник захворюваності на COVID-19 в Україні підвищився і нині становить 58 осіб на 100 тис. населення, але при цьому задіяння апаратів ШВЛ досить низьке — всього 6,5%.

Також 1 липня Віталій Кличко, мер Києва, повідомив, що в столиці посилюються протиепідемічні заходи. Мова йде про обмеження часу роботи закладів громадського харчування і розважальних закладів (у тому числі кінотеатрів) до 22:00, а також обмежено проведення масових заходів культурного, розважального, спортивного, рекламного характеру з 22:00.

2 липня Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я України, повідомив, що через збільшення в останні тижні кількості хворих на COVID-19 готуються лікарні «другої хвилі». Наразі в таких закладах підготовлено 10 449 ліжок, з них 946 — у відділенні інтенсивної терапії.

Він додав, що в рамках стратегічного підходу до зменшення поширення COVID-19 як внутрішньолікарняної інфекції в експертному полі знаходиться проєкт концепції загальнодержавної програми протидії інфекційним хворобам, пов’язаним із наданням медичної допомоги. Вона передбачає інвестування в заклади охорони здоров’я, зокрема в інфекційні відділення, задля побудови комплексної системи інфекційного контролю.

СТАЖУВАННЯ ЛІКАРІВ-ІНТЕРНІВ

Постановою КМУ від 19.06.2020 р. № 536 затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для стажування лікарів-інтернів на базах стажування у 2020 р. (далі — Порядок).

Згідно з Порядком бази стажування отримуватимуть бюджетні кошти від структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій відповідно до укладених між ними договорів про відшкодування витрат на оплату праці та нарахувань на оплату праці лікарям-інтернам першого року навчання, які працевлаштовані в закладах охорони здоров’я комунальної власності.

ФАЛЬСИФІКОВАНІ ТА НЕЗАРЕЄСТРОВАНІ ЛІКИ

Прокуратура м. Київ повідомила, що Київською місцевою прокуратурою № 7 припинено діяльність групи осіб, які займалися збутом незареєстрованих препаратів, а також лікарських засобів з ознаками підробки, маркованих під відомих вітчизняних виробників.

МЕДИЧНА РАДА МОЗ

Наказом МОЗ України від 02.07.2020 р. № 1509 утворено Медичну раду при Міністерстві, яка є колегіальним дорадчим органом, основними завданнями якого, зокрема, є:

  • надання рекомендацій щодо програми державних гарантій медичного обслуговування населення на відповідний рік;
  • надання пропозицій щодо впровадження в практику закладів охорони здоров’я нових та існуючих медичних технологій;
  • організація та координація діяльності робочих груп, утворених для розробки та впровадження реформ при МОЗ;
  • організація та проведення обговорень реформ з громадськістю, органами державної влади, бізнесом, донорами та іншими зацікавленими особами;
  • впровадження і підтримка системи моніторингу результатів імплементації реформ.

ЗАКУПІВЛІ ЛІКІВ

2 липня набула чинності постанова КМУ від 27.05.2020 р. № 538, якою, зокрема, постанову КМУ від 22.07.2015 р. № 622 «Деякі питання здійснення державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі» доповнено Порядком здійснення закупівель лікарських засобів, медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюватимуть закупівлі (далі — Порядок).

Він визначає механізм здійснення закупівель лікарських засобів, медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюватимуть закупівлі за рахунок коштів, передбачених МОЗ у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я.

Серед іншого, Порядком розширено перелік критеріїв відбору спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі товарів та послуг таким критерієм, як наявність досвіду у здійсненні закупівель у сфері охорони здоров’я та/або виконання програм централізованих заходів з охорони здоров’я.

Укладення МОЗ угод щодо проведення закупівельних процедур здійснюватиметься після офіційного письмового підтвердження таких організацій щодо можливості виконання замовлення відповідно до переліку товарів та послуг, визначеного Урядом, та після затвердження Державного бюджету України на відповідний рік.

У спеціалізованих організацій з’явилося зобов’язання щомісячного інформування МОЗ стосовно результатів проведення закупівель товарів та послуг.

Окрім цього, 3 липня на сайті МОЗ оприлюднено наказ від 23.06.2020 р. № 1440, яким затверджено Реєстр граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти, станом на 4 травня 2020 р. (далі — Реєстр). У зв’язку з цим втратив чинність наказ МОЗ України від 24.02.2020 р. № 508, яким затверджувався попередній Реєстр.

Як і попередній, новий містить 46 позицій міжнародних непатентованих найменувань лікарських засобів.

Зауважимо, дане референтне ціноутворення, запроваджене 1 липня 2019 р., стосується виключно закупівлі за бюджетні кошти певних лікарських засобів з Національного переліку основних лікарських засобів, та не поширюється на:

  • роздрібний ринок;
  • лікарські засоби, які закуповуються через міжнародні організації;
  • програму «Доступні ліки».

ДОСТУПНІ ЛІКИ

Наказом МОЗ України від 02.07.2020 р. № 1502 виключено з Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, станом на 28 травня 2020 р. (далі — Реєстр) лікарський засіб БІСОПРОЛОЛ АУРОБІНДО виробництва «Ауробіндо Фарма Лімітед» (Юніт ІІІ), Індія, на підставі заяви представництва виробника в Україні.

Нагадаємо, під час ведення Реєстру допускаються виправлення технічного характеру, які вносяться на підставі відповідного наказу МОЗ, згідно з Порядком визначення розміру реімбурсації лікарських засобів, затвердженим постановою КМУ від 17.03.2017 р. № 152.

ПОЛОЖЕННЯ БОЛАР

На сайті Верховної Ради України оприлюднено Закон України від 02.06.2020 р. № 644 «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар’єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров’я», який 3 липня підписано Президентом України. Серед іншого, даним законом запроваджується так зване правило Болар, за яким не вважається порушенням прав, що випливають з патенту, ввезення на митну територію України у встановленому законом порядку товарів, виготовлених з використанням винаходу (корисної моделі), для досліджень та/або використання винаходу (корисної моделі) у дослідженнях, що проводяться з метою підготовки та подання інформації для реєстрації лікарського засобу. Очікується, що дана норма сприятиме прискоренню процесу введення на ринок України генеричних лікарських засобів.

Також законом № 644 передбачено, що взяття, переробку і зберігання донорської крові та її компонентів, реалізацію їх та виготовлених із них препаратів дозволятиметься здійснювати лише спеціалізованим установам і закладам переливання крові та відповідним підрозділам закладів охорони здоров’я, що належатимуть до сфери управління МОЗ, інших державних органів та обласних, Київської міської державних адміністрацій. Суб’єкти підприємницької діяльності зможуть придбати плазму в цих закладах, установах за цінами, що встановлюватимуться МОЗ.

Окрім цього, контроль за донорством крові та її компонентами покладається на новий центральний орган виконавчої влади, який ще має бути створено.

Євген Прохоренко,

фото www.kmu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті